Последни новини
Home / Законът / ОСА иска информация за решенията по дисциплинарни дела в адвокатурата

ОСА иска информация за решенията по дисциплинарни дела в адвокатурата

Defakto.bg

Обединение на свободните адвокати (ОСА) е поискало от Председателя на ВАДС, ВАДС, Председателя на Висшия дисциплинарен съд и председателите на адвокатските съвети информация за решенията по дисциплинарни дела пред дисциплинарните съдилища. Става дума за изпълнение на решение на Общото събрание на адвокатите в страната от 22.02.2020 г. за публикуване на решенията по дисциплинарни дела пред дисциплинарните съдилища към всяка от адвокатските колегии, както и решенията на Висшия дисциплинарен съд и се настоява това решение да бъде изпълнено, уточняват  от ОСА.
Смятаме, че публичността на актовете на съда, в т.ч. на дисциплинарния съд по Закона за адвокатурата, е наложителна по множество причини. Сред тях може да се изтъкне изискването за публичност на актовете на съда с оглед осигуряване на справедлив процес, предвид правилото на чл.6, ал.1 от ЕКПЧ и практиката на ЕСПЧ по приложението на това правило. 
Публичността е важна обаче и извън пределите на конкретно дело и защитата по него. Публичността е наложителна за изграждане на доверие в институциите. Поради това обединението поддържа принципна позиция за нуждата от публичност относно практиката по дисциплинарни дела, а също така и относно останалите актове на органите на адвокатурата.
Подчертаваме, че в действащото законодателство не са установени правила, които да препятстват публикуването на решенията по дисциплинарни дела по Закона за адвокатурата“, се казва в съобщение на сдружението.
Адвокатите напомнят, че в становище на комисията (№ ПНМД-01-82/2020 г. от 24.09.2020 г.,до ВАДС), е псочено,че няма пречка да бъдат публикувани актовете по дисциплинарни дела в анонимизиран вид, по същия начин, по който се публикуват и съдебните актове.
Въпреки това, към момента все още няма отговор на подаденото от обединението заявление и все още не са предприети нужните действия, а решението на най-висшия орган в адвокатурата – Общото събрание на адвокатите от страната, остава неизпълнено“, оббощават от ОСА.
Пълният текст на заявлението може да видите тук:

https://osabg.org/news/125-osa-izprati-do-vads-zayavlenie-otnosno-publikuvaneto-na-resheniyata-po-distziplinarni-proizvodstva

На снимката Емил Георгиев, председател на УС на обединението

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.