Последни новини
Home / Законът / Стартът на реформата на съдебната карта: Обсъждане на териториалните поделения към РС

Стартът на реформата на съдебната карта: Обсъждане на териториалните поделения към РС

Defakto.bg

Голямата реформа на картата на съдилищата да тръгне с пилотното създаване на по едно териториално отделение към 28-те районни съдилища в областните центрове. Това бяха стартовите предложения за „пътна карта и план за действие за реорганизация на съдилищата на окръжно и апелативно ниво за 12 месеца“.

Точката бе последна в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС днес, внесена от координаторите по европроекта Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. А в края на деня предложението бе модифицирано – ще се обсъжда къде по принцип да се открият териториални поделения на първия етап, за да се определи точната им бройка.

Обсъждането дойде, след като на 19 януари мнозинството в колегията реши да реформира системата по най-радикалния предложен модел, този №4. Дебатите днес обаче откроиха, че засега реформата ще се съсредоточи върху вече познатото от извършеното от прокуратурата – сливането на районни съдилища към областния център. Тази идея фигурираше в предложенията за съдебната карта като модел 1.

В същото време одобреният радикален модел за трансформация предвиждаше сериозна промяна на подсъдността, при която окръжните съдилища стават основна инстанция по повечето дела, а апелативните изключителен въззив. Въз основа на това на райнните съдилища се предвижда да останат частните наказателни дела (най-популярни са мерките за неотклонение), заповедни производства, обезпечения на искове, дела по Семейния кодекс. А, вече въз основа на това, ред районни съдии да станат окръжни, съответно окръжни съдии да се качат в апелативните съдилища. И то без сегашните тромави конкурси.

Всичко това обаче изисква мащабни законови промени. А днес бе признато, че дали избраният радикален модел ще се осъществи, не е сигурно. На практика реалността опира до познатото вливане на малки към централни районни структури.

Извън разкриването на териториални отделения към районните съдилища в областните градове, като пилотни, пътната карта разписва и реорганизация на Софийския районен съд и РС от София-окръг.

Това е отдавнашното предложение, в този състав на ВСС бе направено от Даниела Марчева и Дагомир Кояджиков, а в миналото инициирано от бившия председател на СРС Красимир Влахов съвместно с районната прокуратура.

След многократно отлагане, това предложение гласувано днес от колегията със 7 „за“ срещу 5 „против“, въпреки съпротивата на МВР, нотариуси, ЧСИ, прокуратура. И предвижда чacт oт дeлaтa нa CPC дa минaт в Kocтинбpoд, Πepниĸ, Eлин Πeлин и Caмoĸoв. Тук обаче става дума за прерайониране, не за променена подсъдност, пpи ĸoeтo oтдaлeчeни oт цeнтъpa нa cтoлицaтa ĸмeтcтвa, ĸвapтaли и ceлa – oбщo 35 нa бpoй, дa пpeминaт ĸъм близĸитe paйoнни cъдилищa в Kocтинбpoд, Eлин Πeлин, Πepниĸ и Caмoĸoв. Bтopa инcтaнция зa тяx, cъoтвeтнo cтaвa Coфийcĸият oĸpъжeн cъд, в мoмeнтa e CГC.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.