Последни новини
Home / Законът / Менда Стоянова предлага промени в 8 закона чрез преходните разпоредби на закона за извънредното положение

Менда Стоянова предлага промени в 8 закона чрез преходните разпоредби на закона за извънредното положение

Defakto.bg

През закона  за извънредното положение управляващите продължават практиката да променят други действащи закони.  Днес бюджетната комисия ще обсъжда предложенията на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, които в края на миналата седмица внесоха проект за промени в извънредния закон, с който предлагат поправки и в други 8  закона.

Основната промяна  в  извънредния закон  предвижда,  че за периода от 1 януари 2021 г. до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка няма да се извършва прихващане на подлежащите на отпускане трансфери за общините с невъзстановените в срок безлихвени заеми, които са им били предоставени от централния бюджет. За същия период върху неиздължения размер на споменатите безлихвени заеми няма да се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. В мотивите към предложението пише, че така финансово затруднени общини ще получат „ваканция”, а ресурсът, който са получили от държавата, ще може да се използва за противодействие на COVID-19.

Многобройните поправки в закона за извънредното положение обаче са изброени в преходните и заключителните му  разпоредби,  където се предлагат поправки в 8 други закона:

Предложените промени  засягат Закона за хазарта, а поправките в него допълват разпоредбите за играта кено, което се премахва от изключенията на хазартни игри, върху които няма държавен монопол.   Според  вносителите Законът за хазарта различава четири вида игри: тото, лото, бинго и кено. В мотивите на законопроекта се казва, че промените са наложителни заради „неясноти” .

Ппорваки обхващта и  Закона за ДДС – До 31 декември 2022 г. се удължава срокът, в който земеделските стопани ще получават данъчно облекчение, като  държавна помощ  по Закона за корпоративното подоходно облагане.  Същата мярка ще важи и за данъчно облекчение по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като се предвижда тя да има обратна сила – от 1 януари 2021 г. Това се прави „с цел постигане на яснота и избягване на възможности за противоречиво тълкуване на закона, както и за осигуряване на непрекъснатост на съществуващата помощ, което е изцяло в полза на данъчно задължените лица – земеделски стопани”, твърдят вносителите.

Закон за корпоративното подоходно облагане  вписва  уточнението: „Юрисдикции с преференциален данъчен режим са и държавите/териториите, включени в Списъка на Европейския съюз на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели.” От ГЕРБ се мотивират, че посоченият списък на ЕС (наричан още „черен списък”) не съвпада изцяло с националния ни списък на офшорните зони, което налага законът да се допълни.

Закон за националната стандартизация

През 2020 г. парламентът възложи на Българския институт за стандартизация, Българския институт по метрология и Държавна агенция „Електронно управление“ да  удостоверяват дали машините за гласуване на избори отговарят на изискванията, зададени в Изборния кодекс. За тази  дейност  институтът по стандартизация не получава пари и затова се  предлага да му се отпускат средства от бюджета за избори.

Закон за държавните резерви и военновременните запаси –  промените са свързани със създаването на предприятието „Държавна петролна компания”. Тя още не е вписана в Търговския регистър и не може да изпълнява функциите си. Това налага предвидените за нея дейности да се оставят на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, докато не се прехвърлят окончателно активите, пасивите, архива, съхраняваните резерви и запаси от агенцията на компанията, сочат вносителите.

Закон за семейните помощи за деца предвижда  да се изравнят размерите на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, отпускани на семейства на роднини, близки и на доброволните приемни семейства, с тези на родителите/осиновителите.

Закон за социалните услуги ще се променя по  искане на Националното сдружение на общините . От сдружението предлагат сроковете за подготвяне на анализи за бъдещите потребности от такива услуги, както и разработването на Националната карта на социалните услуги, да бъдат съобразени с предстоящото преброяване на населението и на жилишния фонд в страната.

Закон за държавния бюджет за 2021 г. – измененията  произтичат от посочените по-горе поправки в Закона за семейните помощи за деца. Налагат се заради променения размер на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, отпускани на семействата на роднини или близки, и на доброволните приемни семейства.

Според наблюдатели на законодателния процес или депутатите до сега са пропуснали да си гледат работата и в последните дни на НС опитват да преодолеят това,  или чрез емблематичната техника на промени чрез преходните и заключителни разпоредби целят да заобликолят общественото обсъждане на промените, които въвеждат.   Както посочи Съюзът на юристите в призива  си към политиците си за повече юристи в листите – това е една техника от мандата на сегашното НС,  утвърдила четенето на законите „ отзад напред!“.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.