Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът поиска да се забрани на банки и ЧСИ да правят удръжки от компенсациите заради К-19

Омбудсманът поиска да се забрани на банки и ЧСИ да правят удръжки от компенсациите заради К-19

Defakto.bg

 

Омбудсманът Диана Ковачева предложи  на депутатите от Комисията по бюджет и финанси да включат изрична нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания. Става дума за компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата „Запази ме”, които са в размер 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември 2020 г. – 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.

Диана Ковачева предложи създаването на ново изречение три в ал. 2 на чл. 5 или да се създаде нова ал. 5 на същия член от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение: „Върху вземанията за компенсации, отпускани на основание Постановление на Министерския съвет № 325 от 26.11.2020 г., изменено и допълнено с Постановление № 418 от 30.12.2020 г., не могат да бъдат правени удръжки, освен за вземания за издръжка.

Поводът доц. Ковачева да се включи в днешното заседание на комисията с конкретно предложение, са увеличаващите се жалби, сигнали и телефонни обаждания до институцията на омбудсмана, в които граждани се жалват, че отпусканата им от държавата финансова помощ, заради засегнатата трудова дейност от пандемията, се удържа от банките и превежда на ЧСИ-та. Така хората реално остават без никакви доходи, не могат да покриват най-неотложните си нужди.

Като аргумент омбудсманът подчерта, че средствата, давани по програмата „Запази ме”, се определят като компенсации с постановление на Министерски съвет на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за осъществяването им.

По смисъла на постановлението „Компенсации“ са суми, които се изплащат под формата на помощи на работниците и служителите, чиито доходи от труд се намаляват в резултат от преустановяване на дейността, за която са наети на работа, на основание на акт на държавен орган. Компенсациите, изплатени по реда на това постановление, представляват необлагаем доход по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 15 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица“, категорична бе Диана Ковачева.

Тя допълни тезата си за необходимостта от включване на текста за несеквестируемостта в законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с аргумента, че средствата по програмата „Запази ме“ не се отпускат по силата на закон, който изрично да предвиди тяхната несеквестируемост, а на основание постановление на Министерския съвет.

Омбудсманът информира народните представители, че по проблема вече се е обърнала към Камарата на частните съдебни изпълнители и Асоциацията на банките в България, от които е получила разбиране за извънредната и социална насоченост на средствата, но са представени и аргументи за липсата на изрично правно основание за изплащането им на гражданите, при условие че банковите им сметки са запорирани.

 

Предложението тук: https://www.ombudsman.bg/news/5445

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.