Последни новини
Home / Законът / Предложение: Нецензурните думи, обиди и заплахи изрично влизат в АПК

Предложение: Нецензурните думи, обиди и заплахи изрично влизат в АПК

Defakto.bg

Забраната на използване на нецензурни думи, обиди или заплахи изрично да се запише в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) , а нарушаването й да води включително до налагане на глоби. Такова предложение е внесъл за второ четене Хамид Хамид (ДПС) – на снимката горе.

Подобни норми вече съществуват в ГПК от миналата година, а норма в съдебния закон изрично обяви за недопустим грубия език в съдопроизводството. Дo дoпълнeнията тогава ce cтигнa зapaди eпидeмиятa oт “вeчни жaлбoпoдaтeли”, зaливaщи cъдилищaтa c иcĸoвe, жaлби, a пocлe и нacтoявaния зa oтвoди. Oбичaйнo дeйcтвиятa им ca cъпpoвoдeни c xyли и oбиди cpeщy мaгиcтpaтитe, ĸoитo oтxвъpлят иcĸoвeтe. Πиĸът бe oтĸpитaтa зaплaxa зa yбийcтвo, oтпpaвeнa ĸъм cъдиятa oт CГC Paйнa Mapтинoвa oт eдин oт въпpocнитe жaлбoпoдaтeли Moмчил Дoбpeв, зa ĸoeтo тoй бe paзcлeдвaн oт пpoĸypaтypaтa.

Инициативата сега е по повод поредния проект за АПК, предложен от Анна Александрова и Красимир Ципов (ГЕРБ) и освобождаващ председателят на ВАС и неговите заместници от проверките на касационните жалби и протести, приет на първо четене в края на януари.

Предложенията за второ четене са три групи – някои от тях свързани с темата, други – не, някои по АПК, други – по ГПК.

Предложенията на Хамид Хамид са за АПК- за връчването на съобщения по електронен път, служебното начало в надзора на съда за надлежното извършване на процесуалното действие и указания при нередовности, както и подробно разписване на „проверката на проверката на касационните жалби и протести“, които ще се извършват  от председателя на ВАС или неговите заместници (а може и председатели на отделения) по произнасянията на първоинстанционните административни съдилища (по новостите, приети на първо четене).

Основното в предложенията на Хамид  обаче е изричното вкарване в АПК на „нецензурни думи“, „обиди“ и „заплахи“. Така в АПК се записва, че използването на обидите, заплахите и нецензурните думи в административния процес е основание за: обявяване на процесуалното действие за неизвършено, а жалбата за нередовна. Грубият език става и основание за налагане на глоби от съда, наред с нарушението на реда в съдебното заседание и неизпълнението на разпорежданията на съда. Като в допълнителни разпоредби се уточнява, че „нецензурни думи“ са неприлични и непристойни думи, използвани от страна или неин представител в съдебното производство.  „Обиди“ са думи или поведение, оскърбяващи или засягащи достойнството и името на съдии или участници в съдебното производство.  „Заплахи“ са закани чрез думи или поведение, които внушават страх за съдии, администрацията или работещите в съда и участниците в съдебното производство с цел да се възпрепятства тяхната работа.

Анна Александрова, Красимир Ципов, Десислава Костадинова-Гушева и Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ предлагат нови допълнения в АПК за споровете за подсъдност (в чл. 133 АПК). Така че споровете за подсъдност по административни дела между районни съдилища да се решават от по-горния им административен съд, а когато са в районите на различни административни съдилища – от административния съд, в чийто район е РС, който последен е приел или отказал да разгледа делото. А когато компетентният съд не може да разгледа делото, той се изпраща в съседен съд – изпращането става от административния съд, когато иде реч за РС и от ВАС, когато компетентен е административен съд.
И още – записва се (в чл. 143 АПК), че когато съдът отхвърли оспорването или прекрати производството, ответникът има право на разноски,, влючително юрисконсултско възнаграждение, освен ако с поведението си не е дал основание за завеждане на делото. Право на разноски имат и заинтересованите страни, за които актът е благоприятен.

Христиан Митев от Обединени патриоти пък чрез проекта за АПК инициира добавки в ГПК, в частта за съдебното изпълнение и електронните търгове.

Предложенията са да не се дължи такса, ако информацията за нуждите на изпълнителното производство е получена по реда на Закона за електронното управление (чл. 431 ГПК). Както и разширяване на обхвата на електронните публични търгове с: вещ, налични ценни книжа, обособена част от предприятие, както и правата върху обекти на индустриалната собственост, върху които е насочено изпълнението, могат да бъдат продавани по правилата на електронния публичен търг (чл. 501а ГПК). Плюс детайлизация на провеждането на въпросните търгове и съставянето на протокол от съдебния изпълнител, след подписването на който електронният търг се смята за приключил.

В мотивите си Митев изтъква, че в условията на пандемия електронните услуги стават особено важни, както и че въвеждането на елетронното управление и електронното правосъдие, включително в съдебното изпълнение, е една от важните предстоящи задачи пред държавата. Затова трябва да има пълно съответствие между Закона за електронното управление и ГПК.
Както и че в условията на пандемия електронните публични търгове са и противоепидемична мярка, изградена е вече електронната платформа за търговете и след приемане на подзаконови актове стартът й е предстоящ.
Парламентарната правна комисия ще обсъжда предложенията за второ четене днес-

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.