Последни новини
Home / Законът / САдС реши:  Софийските адвокати да не плащат членски внос три месеца

САдС реши:  Софийските адвокати да не плащат членски внос три месеца

Defakto.bg

 

Ръководството на столичната адвокатура предлага на Висшия адвокатски съвет да последва примера му за всички адвокати

Столичните адвокати, членове на САК,  са освободени от заплащане на членски внос за три месеца – март, април и май тази година. Ако вноските вече са платени,  адвокатите се освобожават от  задължението през следващите три календарни месеца.  Това следва от решение на  Столичния адвокатски съвет (САдС), взето вчера.  То е  мотивирано с безпрецедентната епидемиологична обстановка в страната,  наложила удължаване на  ограничителни и рестриктивни мерки до 30.04.2021 г. както за всички български граждани, така и  за адвокатите от цялата страна.

Софийският адвокатски съвет предлага също на Висшия адвокатски съвет да последва неговия пример и  да определи  3-месечна „ваканция“ от задължението за плащане на  членски внос за всички  български адвокати  от страната за  месеците март, април и май 2021 г. Или, ако вече е заплатен,  да се приспадне  за следващите три календарни месеца.

Вярваме, че членовете на Софийския адвокатски съвет като представители на най-голямата професионална адвокатска общност в страната,  са избрани не само да защитават професионалните права на своите членове, но и да бъдат съпричастни към житейските им проблеми“, се казва в съобщение на САдвС.  Не е тайна, че продължаващата близо година пандемия изключително много затрудни адвокатите, като намали значително работата им, което от своя страна се отрази изключително негативно на финансовото им състояние, отбелязват  още от Съвета и се надяват, че решението облекчава „поне малко “ колегията.

Това е продължение на политиката ни за подпомагане на столичните адвокати и не само

Ивайло Данов, председател на САК

Това е продължение на цялостната политика на Софийски адвокатски съвет за подпомагане на столичните адвокати, коментира пред Де Факто председателят на САК Ивайло Данов, който е инициатор и на други социални актове за колегията.  Данов напомни:

Най-напред САдС за сметка на бюджета на САК осигури „зелен коридор“ към медицински заведения за бързи тестове за наличие на антиген за COVID – 19 и на антитела, както и на PCR тестове. 

Осигурихме безплатен абонамент за базисните пакети с програмни продукти на „Апис“ и  „Сиела“, като дадохоме възможност за надграждане – който иска допълнителни продукти, да ги получава на преференциални цени.  

Направихме предложение до парламента и правителството за всички български адвокати да бъдат увеличени нормативно признатите разходи от 25% на 40 %.   

Предложихме промени в Закона за медиацията и ГПК, според които споразумението подписано то страните и техните представители и медиатора да има силата на извънсъдебно изпълнително основание.

Сегашното предложение е поредната мярка на САдС за подрепа на столичините адвокати. Но не само – правим предложение до ВАдС да приеме  същата мярка за всички адвокати от страната.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.