Последни новини
Home / Законът / След над 2 г. в килията, съдът пусна под „домашен арест“ Миню Стайков заради презумпцията за невиновност (допълнена)

След над 2 г. в килията, съдът пусна под „домашен арест“ Миню Стайков заради презумпцията за невиновност (допълнена)

Defakto.bg

След близо 2 години и половина в ареста бизнесменът Миню Стайков излиза от килията. Апелативният специализиран съд измени мярката му за неотклонение и го пусна под „домашен арест“, съобщи  „Сега„. Движенията на Стайков ще бъдат контролирани и с електронна гривна.

Любопитен е един от мотивите за определението на АСНС. А именно, че ако продължи да бъде задържан под стража това ще е предварително изтърпяване на неналожено наказание, което е нарушение на гарантираната и от евроонвенцията презумпция за невиновност, е обяснила адвокатката на Стайков Анна Попова.  Съдът е посочил още, че процесът срещу Стайков е в напреднала фаза и са разпитани голяма част от свидетелите от обвинителния акт.

Прочитът на самото определение на апелативния спецсъд, от своя страна, откроява забележителния факт, че то е дело на съдиите Галя Георгиева – председател и докладчик, Даниела Врачева и Румяна Илиева. Забележителен, защото Георгиева – бивш член на ВСС в предния мандат, обичайно е на страната на обвинението. А като кадровик, макар и от Съдийската колегия, традиционно защитаваше ПРБ и нейния ръководител в избухващите скандали (Яневагейт, ЦУМгейт и прочие).

В определението за мярката на Миню Стайков сега се казва:

Съдия Галя Георгиева

„По настоящето дело подс. М.С.С. е задържан с определение от 27.05.2019 година на АСНС по ВНЧД №221/2019 година и към настоящия момент срокът на задържането му е повече от 1 година и 8 месеца. Не без значение е и обстоятелството, че сумарният срок, през който подс. С. без прекъсване търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“ е за период от 2 год. и 5 месеца,

С оглед на посочените по- горе факти, мнозинството на въззивния състав е на становище,че продължителният срок на задържане на подс. М.С.С. е редуцирал в голяма степен опасностите от извършване на престъпление и укриване. Първоинстанционният съд е разпитал преобладаваща част от свидетелите по делото. Видно от приложението на обвинителния акт са посочени 77 бр. свидетели, от които 74 бр. са разпитани, при което положение необоснован се явява изводът на СНС, че е налице опасност от извършване на престъпление.

Освен, че обвинението се уповава на писмени доказателства по делото, иззети от Министерство на Земеделието и горите, по делото  са разпитани голяма част от свидетелите, поради което не съществува опасност подс. М.С. неправомерно да въздейства върху свидетелите. Според практиката на ЕС и практиката на съдилищата в страната опасността от извършване на престъпление следва да е реална, а не хипотетична.  Видно от материалите по делото липсват сведения и данни за наличие на опасност от извършване на престъпление. Както бе посочено по- горе подс. С. е предаден на съд за пет умишлени престъпния, две, от които са леки умишлени престъпления. За престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, законодателят е предвидил наказание до 6 лишаване от свобода, а за престъпленията по чл.  248а, ал.5 вр. ал.2 вр. чл.26, ал.1 вр. ал.3 от НК е предвидено наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Продължаване на задържането на подс. М.С. би се превърнало в предварително изпълнение на неналожено наказание лишаване от свобода предвид и на обстоятелството, че подс. С. е и неосъждан.

Мнозинството от въззивния състав счита, че опасност от укриване е налице с оглед на обстоятелството, че подс. М.С. разполага със значителен финансов ресурс, поради което адекватна мярка на преследваните от закона цели се явява мярка за неотклонение „Домашен арест“, изпълнява чрез средство за електронно наблюдение, която мярка по своето естество и правни характеристики е също от категорията на ограничаващите свободата на придвижване“.

Миню Стайов бе гръмко арестуван през 2018 г. и обвинен за държане на контрабандни цигари и данъчни предсъпления, като ацията бе придружавана с разкрития за „империята „Карнобат“. Той трябваше да бъде освободен през лятото на 2019 г. заради изтичане на максималните 8 месеца предварителен арест, но в последния момент спецпрокуратурата му повдигна и ново обвинение  зa престъпно сдружение за злoyпoтpeби и дeĸлapиpaнe нa нeвepни дaнни c цeл дa бъдaт oтпycнaти cpeдcтвa oт eвpoфoндoвe пo Πpoгpaмaтa зa paзвитиe нa ceлcĸитe paйoни. По това дело бяха привлечени и служители на фонд „Земеделие“, а обвинителният акт бързо внесен в Специализирания съд.

Първото дело срещу боса на „Карнобат“ обаче още е на досъдебна фаза.

Междувременно молбите на Стайков за смекчаване на мярката за неотклонение, мотивирани включително с влошеното му здраве биваха отхвърлени. Така че той е останал единственият арестант от „престъпното сдружение“.

Задейства се и КПОНПИ, като внесе няколко иска за гражданска конфискация срещу Миню Стайков, както и срещу и сина му,за милиони.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.