Последни новини
Home / Законът / Адвокатите да регистрират и еднолични дружества, предлагат от ГЕРБ

Адвокатите да регистрират и еднолични дружества, предлагат от ГЕРБ

Defakto.bg

Предложения за промени в Закона за адвокатурата, внесени от ГЕРБ, слагат край на забрани за защитниците при упражняване на професията и създават възможност за учредяване на еднолични адвокатски дружества и да  облагат приходите си по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Проектът е подписан от Иглика Иванова-Събева, Александър Иванов, Десислава Костадинова-Гушева и Кирил Калфин. Но, според обясненията им, е иницииран от Висшия адвокатски съвет.  „Законопроектът създава правна възможност всеки адвокат съобразно нуждите си и обема на работа да избере дали да упражнява адвокатска професия и да получава доходите си от нея като физическо лице, извършващо независима икономическа дейност или да упражнява професията си самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от дейността на ЗКПО“, пише в мотивите.

Заличава се забраната адвокатът да е и управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество (чл. 5 ЗА), но изискването да не е търговец остава. Останалите изисквания за вписване като адвокат също – сред тях да не е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление, да не е държавен служител и др.
Двете забрани са остарели и безсмислени,  твърдят депутатите от ГЕРБ. И сочат, че и в момента защитниците могат да са съдружници или акционери в дружество, като и членове на управителните органи.
Основните изменения са в частта за адвокатското дружество, което в момента може да се учреди с договор между двама или повече адвокати или адвокати от ЕС. Проектът предвижда запис в ЗА (чл. 57) , че „адвокатско дружество може да се образува от един или повече адвокати, както и адвокати от Европейския съюз, трайно установени на територията на Република България или временно упражняващи професията“.  Като при учредяване на еднолично адвокатско дружество вместо договор се съставя писмен учредителен акт, той решава сам всички въпроси от компетентността на общото събрание и  лично представлява и управлява дружеството си. А съществуването му се прекратява със смъртта на адвоката, освен ако негов наследник, ако е адвокат, не поиска съществуването на едноличното дружество да продължи
Възможността за създаването на адвокатско дружество (не еднолично) бе дадена в ЗА през 2010 г., ведно с правилата за неговото учредяване,  управление, прекратяване, отговорността за увреждане на клиента и др.
В мотивите си четиримата от ГЕРБ заявяват, че възможността за еднолични дружества е факт в ред държави от ЕС. Но най-вече изчисляват ползите за адвокатите така: ще избират дали да получават доходите си като физически лица, облагани по ЗДДФЛ (по който нормативно признатите разходи са ограничени) или, регистрирайки еднолично дружество вече ще са по режима на  Закона за корпоративното подоходно облагане, позволявай приспадане на всички реални разходи за дейността им.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.