Последни новини
Home / Законът / България е замесена в остър скандал за избора на европейски прокурори

България е замесена в остър скандал за избора на европейски прокурори

Defakto.bg
Българският европейски прокурор Теодора Георгиева

Европейският парламент е изискал цялата документация, свързана с номинациите за Европейската прокуратура на кандидатите от Белгия, България и Португалия.   Причинaтa e основателно съмнение, че прeдcтaвитeли нa изпълнитeлнaтa влacт ca игнoрирaли мнeниeтo нa кoмиcиятa пo избoрa, съобщава електронното издание EURACTIV. В случай на отказ да бъде дадена информация, Парламентът ще се обърне към Съда на ЕС.

22-те държави, които  участват в първата общоевропейска прокуратура представиха по трима кандидати.   Съветът на ЕС, където заседават министрите, не се е  съобразил с подреждането от независима комисия на кандидатите, според качествата им от  трите проблемни държави.   В случая с Белгия, България и Португалия  решенията на комисията за подбор са били отменени с министерско решение и в крайна сметка са избрани кандидати от списъка, които не са били първият избор, пише изданието.

Министрите не дават никакви публични обяснения и това предизвика остра реакция от група университетски преподаватели и други юристи, които написаха отворено писмо до Европейския парламент.

Евродепутати коментират по адрес на Съвета на ЕС: „Ако нямате какво да криете, покажете документите“.  Те искат да знаят на какво основание са предпочетени кандидати, които не са оценени най-високо от независимата комисия по избора. Министрите не би трябвало да пренебрегват препоръката на оценъчната комисия, освен ако не са получили от съответната държава информация, която налага разместване на кандидатите.  Скандалът засегна особено силно Португалия, където заместник-министър на правосъдието подаде оставка.

Съветът няма какво да крие, той трябва да оповести публично документите, които показват как е взето решението за назначаване на различни кандидати от избраните от независимата комисия, коментира пред изданието Паулу Ранжгел (ЕНП, Португалия), член на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE).

Ако се обърнем към съда, можем да ги задължим да публикуват документите“, подчертава Ражгел.

За Португалия бе установено,  че министърът на правосъдието е доукрасил  автобиографията на Хосе Гера,  получил назначението за сметка на кандидата, считан за победител от комисията по подбор, Ана Карла Алмейда.

Кандидатът на Белгия, получил благословията на Съвета, е Ив Ван Ден Берге, който беше заместник-началник на кабинета на министъра на правосъдието Кун Генс, експерт по наказателното право.  Другите двама кандидати са директорът на Централния офис за изземване и конфискация Жан-Мишел Верелст и генералният адвокат в Апелативния съд в Брюксел Патрик Каролус. Комисията за подбор ги класира по следния начин: 1) Верелст; 2) Каролус; 3) Ван Ден Берге.

Българският кандидат, одобрен от министрите на ЕС, е Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд. Другите двама кандидати бяха прокурори от Софийската прокуратура Десислава Пиронева, сега зам. гл. прокурор и Светлана Шопова. Подробности за проблемите около нейното назначение не се съобщават.

Въпросът ще бъде разикван днес  в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалската министърка на правосъдието Франсишка ван Дунем.

Съставът на Европейската прокуратура действа в интерес на съюза  и не търси, нито приема указания от която и да било външна инстанция,  записа Регламентът за създаването й.  Така се гарантира, че институциите, органите, службите и агенциите на съюза и държавите членки зачитат независимостта на Европейската прокуратура и не се стремят да ѝ оказват влияние при изпълнение на нейните функции.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.