Последни новини
Home / Законът / ВКС потвърди две ефективни присъди на участници в група за данъчни измами

ВКС потвърди две ефективни присъди на участници в група за данъчни измами

Defakto.bg

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата от  7 години „лишаване от свобода“  на  Петър Т., признат за виновен от две съдебни инстанции за ръководене на организирана пристъпна група за данъчни престъпления, съобщи  държавното обвинение.

От януари 2011 г. до 03.07.2012 г. ръководеното от него престъпно сдружение ощетило държавния бюджет със 778 868 лева невнесен ДДС от търговски дружества, регистрирани в различни селища на страната.

Със същото решение ВКС е потвърдил и наложената присъда от 4 години „лишаване от свобода“ за участника в престъпното сдружение Ивайло С.

Върховните съдии, приемат  че наказанията на Петър Т. и Ивайло С. са правилно индивидуализирани и не се налага коригирането им с оглед личния им принос, тежестта и най-вече високата обществена опасност от престъпните им действия.

Останалите двама участници в групата са осъдени на „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок до 5 години.

Осъдените  бяха привлечени като обвиняеми през 2012 г. по едно от първите досъдебни производства на Специализираната прокуратура за престъпления срещу данъчната система. Те бяха предадени на съд за това, че в условията на продължавана престъпна дейност, съставяли неистински данъчни фактури за доставки на търговски дружества (без да са налице доставки), отразявали ги в дневниците за покупки и в данъчните отчети, с което е било избегнато установяването и плащането на дължим от дружествата ДДС в особено големи размери.

Освен наказания „лишаване от свобода“, на членовете на престъпното сдружение е наложена и конфискация на част от имуществото.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.