Последни новини
Home / Законът / ВСС реши да иска нова почивна база за прокуратурата на морето, като социална придобивка

ВСС реши да иска нова почивна база за прокуратурата на морето, като социална придобивка

Defakto.bg

С 15 „за“ срещу 3 „против“ Племунът на ВСС реши да поиска предоставянето на солидна  база на морето за нуждите на прокуратурата.

Става дума за комплекс до плажа с хотелски части, открит и закрит басейни с минерална вода, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферетна зала в курортния комплекс „Чайка“ във Варна, по пътя за Златни пясъци, над спирка „Писател“. В момента комплексът, изграждан между 1969 г. и 2007 г., частна държавна собственост, е на Държавната консолидационна компания с принципал министъра на икономиката. Той не се експлоатира от 2017 г., а разходите за ремонт, разчистване и прочие необходими дейности ще са 4,2 милиона лева с ДДС.

Решението на кадровиците бе по искане на главния прокурор, писмото на Гешев е от края на юли 2020 г.

Точката дойде малко след решенията за индексирането на заплатите и ранговете в системата (какви стават те виж тук). На този фон изсипалите се аргументи, че макар новата база да е за ПРБ, тя всъщност ще е за задоволяване на „нарастващите потребности от отдих и обучения“ на всички в Темида и ще е важна „социална придобивка“ за тях (защото цените ще са ведомствени), прозвучаха, меко казано, нелепо. При тези възнаграждения магистратите от всички нива не би трябвало да имат проблем да осигуряват отдих на семействата си и на свободния пазар. 

Решението на Пленума не мина без дебат.

Олга Керелска напомни, че ПРБ вече има бази в Цигов чарк, Бяла, хижа „Трендафила“ на Витоша, а и самата прокуратура се бе отказала от станцията в „Св.св Константин и Елена“, също на морето. И зададе въпроса: има ли наистина ПРБ нужда от новата база, напомняйки, че последните данни са за 6 072 456 лева разходите за поддръжката на прокурорските бази, което надхвърля три пъти разходите за базите на ВКС и на ВАС.

Керелска прикани първо да се иска подробен анализ за почивните бази, както и прогнозни разчети за годишния размер на данъците и таксите за искания нов комплекс, а после да се взема решението.

Лозан Панов обяви: Варненската съдебна палата от толкова време не е построена, нужен ли е наистина още един такъв имот? Как ще изглеждаме на фона на ситуацията в страната, тя май не ни засяга!

Атанаска Дишева каза: Прокуратурата разполага с много повече бази от съдилищата и твърденията, че те наравно могат да се ползват от всички, просто не е вярно. Прикани, „като има пари за харчене“, да отидат за палатата във Варна.

Огнян Дамянов възропта: Не се сещам да е имало предложения от г-н Панов, който да е казал, че съдилищата имат нужда от нови бази! Не е необходимо да бъдем активни само, когато пишем декларации. Всяка социална придобивка аз ще подкрепя, няма нужда да търсим под вола теле! Да смесваме олио и вода и със Съдебната палата във Варна, не е необходимо, те нямат нищо общо! Това е смешен плач.

Йордан Стоев се включи: За базите има записвания и в момента на голяма част от тях се отказва, защото няма места. Затова се прави предложението – всички желаещи магистрати и служители да могат да почиват. Останах със странното усещане – защо на Прокуратурата, но тези бази се ползват от всички магистрати и служители. Излиза, че не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле.

Панов: Прехвърлихме емоциите и афоризмите. За мен няма съменние кое трябва да е приоритет – правораздавателната дейност на магистратите или социалните им придобивки.

Боян Магдалинчев пък даде пояснения, че въпросът с палатата във Варна е стопиран от съдебни спорове за павилиони върху терена.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.