Последни новини
Home / Законът / Увеличиха с 10 % основните заплати и ранговете на магистратите от 1 януари

Увеличиха с 10 % основните заплати и ранговете на магистратите от 1 януари

Defakto.bg

При служителите увеличението е само на заплатите

С 10 % нарастват основните заплати на съдиите, прокурорите и следователите, считано от 1 януари. С толкова се вдигат и възнагражденията на съдебните служители, гласува Пленумът на ВСС.

Магистратите у нас са 4165, като в бройката влизат също членовете на ВСС и на Инспектората. Съдебните служители са 9670.

Тази година нарастват и възнагражденията за ранговете на магистратите – и те с 10 %. Ранговете на служителите засега – не.

Най-спорният въпрос днес бе именно за начина на увеличение на ранговете. Заговори се и за разлома във възнагражденията между върховните и районните нива. А Даниела Марчева обяви, че, според нея, основните магистратски заплати трябва да са еднакви за всички нива,тъй като носели една и съща отговорност, като се получават допълнителни пари за стаж.  Тезата срещна остър отпор от председателя на ВАС Георчи Чолаков, който пожела на колегата да стигне до върховен съдия и да разбере отговорността му.

Заплатите и бонусите

След индексацията с 10 % основните заплати на върховно ниво – двете върховни съдилища и прокуратури плюс НСлС – стават 5465 лева.

Тези на апелативно ниво4522 лева.

Основните заплати в СГС и СГП, в Административен съд – София град, спецсъда и прокуратура стават 4044 лева.

На окръжно ниво3738 лева.

В Софийския районен съд и прокуратура3284 лева.

В останалите районни съдилища и прокуратури2949 лева.

Като става дума само за основни заплати, към които се прибавят по 2 % за всяка прослужена магистратска година, но не повече от 40 %. Освен това работещите в съдебната власт плащат само плосък данък, всички техни осигуровки се поемат от бюджета.

Пред Пленума на ВСС днес бе отчетено и че за 2021-а година са осигурени по четири заплати отгоре (допълнителни възнаграждения, бонуси или както щете) за специализираните структури и по три заплати за останалите.

Ранговете

Магистратските рангове, които по замисъл би трябвало да отчитат опита и професионализма (несвързани с мястото в кариерната стълбица) са три – “съдия в ОС и прокурор в ОП”, “съдия в апелативен съд и прокурор в апелативна прокуратура” и “съдия във ВКС и ВАС и прокурор във ВКП и ВАП”.

А вариантите за увеличението на тези пари се оказаха четири: да се не увеличават; да се вдигнат с по 60 лева за всички; увеличението съответно да е с по 50, 75 и 125 лева и последният вариант – да е с 10%.

Внеслият предложенията да няма увеличения или да са с по 60 лева Боян Магдалинчев днес ги оттегли с обяснението, че по тях не е постигнато съгласие в бюджетната комисия.

Както се видя, нямаше общо съгласие и по останалите два варианта, предложени от Гергана Мутафова (за 50, 75 и 125 лева) и от Севдалин Мавров (за 10 %).

В крайна сметка, с 13 “за” срещу 8 “против” се прие вариантът на Мавров за 10-те процента ръст. Той е и по-евтиният – ще струва 1 253 000 лева срещу 4 милиона за варианта на Мутафова.

Така от 1 януари за ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще се вземат 275 лв., за ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 385 лв., а за с ранг „ВКС и ВАС“ – 440 лева.

Тези пари са отделно от процента за стаж.

А кадровиците отново констатираха, че въпреки дадените отдавна заявки за генерално решение как да се определят основните магистратски възнаграждения занапред и формирането на работна група по въпроса, такова решение не само няма, но и работната група май не се събирала.

Противоречията са толкова големи, че фундаменталното решение трябва да се вземе от Пленума на ВСС, а после да се даде на работната група, обяви Магдалинчев.

Нужво е трайно държавническо решение, а не промени ад хок, категоричен бе Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.