Последни новини
Home / Законът / Законопроект: При споразумение с обвиняем, признал вина, съдът не иска съгласие от всички подсъдими по делото

Законопроект: При споразумение с обвиняем, признал вина, съдът не иска съгласие от всички подсъдими по делото

Defakto.bg

Трима депутати от ГЕРБ предлагат поредна промяна в НПК, чиято цел е да бъде изключено съгласието на всички подсъдими в процеса, като условие за сключване на  споразумение с едни от тях – признал вина.  Вносителите, Иглива Събева, Кирил Калфин и Десислава Гушева,  предлагат да се запише второ изречение в чл. 384, ал. З от НПК, според което: „Когато производството е срещу няколко лица, съгласието на останалите подсъдими и защитниците им не се изисква.”

Става дума за института на споразумението, което  след приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде предложено като решение, което  се одобрява от съда.   Споразумение не се допуска за изрично изброени тежки умишлени престъпления, както и за и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт.  Към споразумение се пристъпва,  след като са възстановени или обезпечени вредите от престъплението, ако са настъпили такива.

Повод за сегашната законодателната инициатива, е противоречивата съдебна практика  при прилагане на института на споразумението.

В мотивите е посочено, че когато по делото има и други подсъдими,  част от съдебните състави, за да одобрят едно споразумение, изискват и тяхото съгласие в лицето на адвокатите им.  Други съдебни състави не търсят такова съгласие от останалите  подсъдими и техните защитници.

„Този подход води до нееднаквото прилагане на закона и нарушава правата на подсъдимия, изразил желание за сключване на споразумение, предпоставяйки волята на други лица, извън самия подсъдим и защитника му, като условие за одобряване на споразумението“, е записно в мотивите.

Между всеки един подсъдим от една страна, и държавата, от друга, се развива самостоятелно наказателно правоотношение, казват вносителите. Напомнят, че решаването на едно дело за всеки подсъдим може да приключи по различен начин и не следва да зависи от волята на останалите. За всеки подсъдим, който не признава вината си и не изявява желание за сключване на споразумение, остава гарантирана възможността за доказване на невинността му в продължаващото наказателно производство.

Но признаването на вината от един от подсъдимите, когато е обвинен в съучастие, не засяга правния статут на другите подсъдими, за които продължава да действа презумпцията за невиновност и възможността за оспорване на обвинението и доказване на невинността им, казват вносителите.

Друг аргумент, е  Решение от 05.09.2019 г. на Съда на Европейския съюз по дело №С-З77/2018г., образувано по преюдициално запитване на Специализирания наказателен съд, във връзка с процедура на споразумението по Глава двадесет и девета от НПК.

В това решение бе казано, че когато в дело с няколко обвиняеми, съдът одобрява споразумение с един от тях, в него могат да бъдат посочени имената и на останалите, въпреки че не се признават за виновни. В такъв случай е задължително  в съдебния акт да бъде подчертано, че вината на останалите не е доказана. Презумпцията за невиновност на останалите подсъдими може да бъде нарушена, дори ако само на едно място в споразумението  споменаването им може да бъде изтълкувано като преждевременно становище за тяхната вина, посочи Съдът на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.