Последни новини
Home / Законът / Кеното мина под държавен монопол през Закона за извънредното положение

Кеното мина под държавен монопол през Закона за извънредното положение

Defakto.bg

На първо четене управляващото мнозинство прие накуп промени в най-разнообрази  закони –  за хазарта,  за държавния  бюджет, семейните помощи за деца,  за ДДС,  за корпоративното подоходно облаган и др. общо осем.  Основните промени  бяха извършени през преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение  по предложение на шефката на бюджетната комисия  Менда Стоянова. Това стана въпреки острите  критики на БСП и ДПС за „специалната“ техника на управляващите да внасят поправки в закони „на парче“  – без обществено обсъждане.

Както се  очакваше, напрежение в пленарната зала предизвикаха промените в Закона за хазарта.  Според промените  държавата придобива монопол върху слабо известната у нас лотарийна игра кено.

В закона за извънредното положение  в момента въвеждаме лиценз за някаква си игра. Това е извънредното положение, какво налага ние да приемем с преходни и заключителни разпоредби промени в закона за хазарта, попита Надя Клисурска (БСП).

Румен Гечев (БСП) заяви:  „Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори„, каза той след упоритото намерение на управляващите да гласуват промените, въпреки нарушените стандарите  за законотворчество.

От ГЕРБ обясниха, че  промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта, но не  отговориха какво общо има промяната с  извънредния закон.

Друг остро дискутиран въпрос бе за нововъведението на бюджетарите, според което  депутати предлагат поправки в Закон за държавния бюджет.

Такова нещо не съм виждал дори в злополучния  опит да промените в  Конституция в края на миналата годиниа“, заяви Хасан Адемов (ДПС ).„В рамките на това Народно събрание се превърна в стил начинът, по който законодателстват управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти”– по бързата писта в петък е внесен законопроектът, минава тази седмица през съответните комисии и днес в петък го разглеждаме на първо четене“ 

Къде отива отговорността на МС, къде е съгласувателната процедура, попита той, а  съпартиецът  му  Йордан Цонев  препоръча въпроса  да отиде в Конституционния съд

Цонев се обърна към юристите на  ГЕРБ с въпроса – кой е дал право на депутатите на законодателна инициатива по Закона за Държавния бюджет, след като това е право само на Министерския съвет.   Въпросът му бе  подминат с мълчание.  „Лъгал съм се, че вече сте постигнали върха на правния  нихилизъм. Върхът на този нихилизъм видяхме днес под формата на  този законопроект“, заключи Цонев.

 Отвоювахте си определението „Партия на преходните  и заключителните разпоребди  в 44-то НС,  обобщи   Надя Клисурска (БСП) 

Гласуваните  промени в Закона за семейните помощи за деца предвиждат изравняване на  размерите на месечните помощи за дете с трайно увреждане, отпускане на семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства с тези на родителите и осиновителите.

Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността те да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори„, каза Клисурска.  Светлана Ангелова ( ГЕРБ) отвърна:  „Това ли сте вие социално-отговорната партия БСП„.

Сред множеството се разпореби на законопроекта е предвидено  за периода от 1 януари 2021 г. до 2 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка да не се извършва прихващане на подлежащите на отпускане трансфери с невъзстановените в срок безлихвени заеми, предоставени от централния бюджет на общините.  За същия период се предвижда и да не се дължат лихви върху неиздължения размер на безлихвените заеми. Това са общини, които са в затруднено финансово състояние и тази отсрочка във времето ще им даде възможност да получат регулярно одобрените им с годишния закон за държавния бюджет трансфери за обща изравнителна субсидия и целева субсидия за капиталови разходи.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.