Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Нямаме закон за извънредно положение, така може да се въведе на всякакво основание

Проф. Пламен Киров: Нямаме закон за извънредно положение, така може да се въведе на всякакво основание

Defakto.bg

Пандемично законодателство в пандемична обстановка – така  проф. Пламен Киров пред БНР коментира качеството на законотврочеството в 44 -то НС.  Можем да имаме сериозни претенции за начина, по който се създава законодателството в пандемична обстановка от гледна точка на стандартите на законодателния процес, заяви бившият  конституционен съдия и преподавател Пламен Киров.

Дори студентите по право не разбират как в един закон, създаден да действа по време на извънредно положение в началото на пандемичната криза, са смесени извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, каза професорът.

„При нас, както винаги, каруцата е поставена пред коня. Ние нямаме закон, който да урежда различните видове извънредни положения“, отбеляза Киров. По думите му, при тази липса на нормативна основа парламентът може на някакво основание да въведе извънредно положение.

Военното положение е уредено в Закона за отбраната и въоръжените сили, но то е само вид извънредно положение, изтъкна Пламен Киров и припомни, че парламентът първо обяви извънредно положение, а след това прие закон за извънредното положение. 

Относно призива на Съюза на юристите за повече юристи в листите за парламентарните избори и качеството на законодателния процес в сегашния парламент Пламен Киров коментира:

Безспорно това, което се демонстрира, особено в края на мандата на 44-тото Народно събрание, не може да бъде определено като добра законодателна практика. За съжаление.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.