Последни новини
Home / Законът / Съдът реши да регистрира партията на Божков, прокуратурата бе против

Съдът реши да регистрира партията на Божков, прокуратурата бе против

Defakto.bg

Започва изнервяща игра със сроковете

Новата политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ (чийто неформален лидер е Васил Божков) да бъде регистрирана, реши Софийският градски съд (СГС).

Това обаче няма да стане веднага – от днес тече 7-дневен срок за протест и жалби до Върховния касационен  съд. А стигне ли се до дело и там, ВКС се произнася в 14-дневен срок от сезирането. При положителен резултат, СГС пък вписва новата партия в отделен 7-дневен срок от влизането на решението в сила. В същото време партиите могат да внасят в ЦИК документи за участие в предстоящите парламентарни избори до 17 февруари включително.

На въпрос дали ПРБ ще протестира обвинителят Милен Ютеров каза: „Ще ви стане ясно другата седмица“, без да уточнява в началото или в края й.

По-рано днес прокурорът настоя пред СГС да не се допуска регистрацията.

Той обяви, че липсват доказателства за провеждането онлайн на учредително събрание на 3 януари и настоя да се назначи екпертиза дали то наистина се е състояло и участвали ли са в него всички заявени учредители (над 900 според съобщението на платформата), отделно пък да се проверят в ГРАО данните на ред партийни членове, понеже били задрасквани и поправяни. По закон те трябва да са минумум 2 500 човека.

Логото с лъва

Другото възражение на прокуратурата бе за емблемата на партията, оприличена хем на лъва на българския монетен двор, хем на емблема на енергийна напитка. За това Ютеров поиска отделна експертиза, която да установи приликите в графичното изображение.

Това е един от редките случаи – поне по „медийните“ дела за партийни регистрации, в които ПРБ да е „против“. Нещо повече, миналия петък съдебното заседание не се състоя зapaди друго възpaжeниe нa пpoĸypaтypaтa – за нередовно призоваванe, макар че обвинителят Ютеров се яви в залата.

Учредителното събрание е заснето и има две флашки със записи по делото, освен това учредителите са заверили удостоверия пред нотариус, възразиха днес от „Българско лято“. Що се отнася до откритите от прокуратурата прилики, „няма как да следим търговския пазар за емблеми, които наподобяват нашата“.

Можете ли да представите емблемата на енергийната напитка и на монетния двор, попита съдия Светослав Василев прокурора. Не, отговори Ютеров. И искането за едната експертиза бе отхвърлено. Не бе уважено и настояването експерти да установяват провеждането на учредителното събрание – за това има нотариално заверени удостоверения, както и справка от платформата, на която то е проведено. Освен това постфактум прокуратурата може сама да извърши проверка и да иска заличаване на партията. Единственото, което съдията обяви, че ще проверява в ГРАО- сам – бяха  оспорените данни на партийни членове.

А при произнасянето на решението съдия Василев обяви – извършена от него проверка на логото не е установила прилика с посочените от ПРБ емблеми, а справка в ГРАО е открила само пет несъответствия, което не опорочава останалите декларации. Внесени и представени са всички изисквани от закона документи, смята СГС.

При онлайн учрезяването на 3 януари зa пpeдceдaтeл нa нoвaтa фopмaция e избpaн Бopил Coĸoлoв, ĸoйтo дo 2017 г. e бил мapĸeтинг диpeĸтop нa “Eвpoфyтбoл” (eднa oт ĸoмпaниитe нa Бoжĸoв). Πpиeт e пapтиeн ycтaв и ca избpaни тpи пapтийни cъвeтa, ĸoитo щe ca yпpaвлявaщи opгaни – нaциoнaлeн (19 члeнa), изпълнитeлeн (29 члeнa) и ĸoнтpoлeн (5 члeнa). Caмият Bacил Бoжкoв нe фигypиpa в ниĸoй oт тяx. Но е създател на платформата „Българско лято“. Oт нaчaлoтo нa минaлaтa гoдинa тoй e в Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa, cлeд ĸaтo Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa тpъгнa дa гo oбвинявa ĸaтo лидep нa opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa. Зaдoчнитe мy oбвинeния ca вeчe 18, вĸлючитeлнo и зa втopa OΠГ. Cлeд пъpвoнaчaлнитe гpъмĸи зaявĸи и нaпpaвeнo иcĸaнe влacтитe y нac cпpяxa дa гoвopят зa eĸcтpaдиция нa бизнecмeнa oт OAE.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.