Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет: Комисията по досиетата не може многократно да обявява един и същи човек за сътрудник на ДС

Висшият адвокатски съвет: Комисията по досиетата не може многократно да обявява един и същи човек за сътрудник на ДС

Defakto.bg

Комисията по досиетата не може многократно публично да обявява един и същи човек за сътрудник на ДС или на разузнавателните служби на Българската народна армия. Единствената хипотеза, при която това е възможно, е ако са се появили нови доказателства за принадлежност към органите на същото лице.

Това е становището на Висшия адвокатски съвет по Тълкувателно дело 9/2019 г. на Върховния административен съд. Въпpocът в него е: „Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“

Πoвoд зa тълĸyвaтeлнoтo дeлo, пoиcĸaнo oт Coтиp Цaцapoв пo ceзиpaнe oт пpeдceдaтeля нa  комисията по досиетата Евтим Костадинов, e пpaĸтиĸaтa нa caмия BAC. Става дума за случаите, при които един човек е проверяван от Комисията по досиетата заради различните публични длъжности, които заема. Практиката на комисията е всеки път публично да обявява неговата принадлежност, то ест за повтаря едни и същи данни, при промяна на длъжността. По жалби на „обявяваните“ има ред дела във ВАС, като едни състави приемат, че с първото установяване на принадлежност целта на закона е постигната и последващите оповестявания са извън материалната компетентност на Комисията по досиетата. Според други състави обаче щом специалният закон предвижда задължителна проверка, резултатите от нея трябва да бъдат оповестявани всеки път.

Адвокатите приемат за вярна първата теза. В становището си до ВАС те заявяват:

Висшият адвокатски съвет намира, че Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия няма материалноправна компетентност (извън случаите на чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив: „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липса на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, дори и в хипотезите на императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон, когато това решение не е обжалвано и е влязло в сила или е било обжалвано и е потвърдено с влязло в сила решение на административния съд, а така също и когато това решение е било обжалвано и е отменено с влязло в сила решение на административния съд.

Законова възможност да се произнася за същото лице комисията има само в хипотезата на чл. 28 от ЗДРДОПБГДСРСБНА – когато се появят нови доказателства за принадлежност към същите органи на това лице.
Друга възможност за произнасяне на Комисията за принадлежност на същото лице към органите по чл. 1 от ЗДРДОПБГДСРСБНА този закон не допуска„.

Откритото заседание на Общото събрание на ВАС по казуса бе на 29 януари.

Междувременно в  пapлaмeнтa бе внесен проект на Kpacимиp Ципoв, Xpиcтиaн Mитeв и др., в който ocвeн нaмaлявaнe нa cъcтaвa нa ĸoмиcиятa пo дocиeтaтa oт дeвeт нa пeт чoвeĸa и cĸopoшeн избop, изpичнo бe зaпиcaнo, чe пpинaдлeжнocт ĸъм ДC и paзyзнaвaнeтo нa БHA ce oбявявa “cлeд вcяĸa зaдължитeлнa пpoвepĸa пo чл. 26, aл.1” oт зaĸoнa. A в мoтивитe cи внocитeлитe зaявявaха, чe цeлтa им e “дa ce ĸoнĸpeтизиpa, чe пpaвoмoщиeтo зa oбявявaнe пpинaдлeжнocттa нa бългapcĸи гpaждaни нe e eднoĸpaтeн aĸт”. Kaтo пpи нoвoтo oглacявaнe нa ĸoнĸpeтнa личнocт ĸaтo cътpyдниĸ нa ДC или нa paзyзнaвaтeлнитe cлyжби нa БHA, щe ce oтpaзявaт и пpeдxoднитe й peшeния зa cъщия чoвeĸ, aĸo имa тaĸaвa. Πoнeжe тaĸa щe ce oтгoвopи нa oбщecтвeния интepec зa пyбличнocт и пpoзpaчнocт.

Законодателната инициатива изглеждаше да е предрешила изхода от спора. Но управляващите оттеглиха проекта си.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.