Последни новини
Home / Законът / СГС решава до един месец ще бъде ли разпусната партия „Възраждане“

СГС решава до един месец ще бъде ли разпусната партия „Възраждане“

Defakto.bg

После текат и срокове за обжалване и произнасяне на Върховния касационен съд

След старта на регистрацията за участие на предстоящите избори в ЦИК, в Софийския градски съд приключи още едно публично „партийно“ дело. Противно на казуса с партията на Божков, която иска регистрация, този с „Възраждане“ е за разпускане на политическата партия по искане на прокуратурата.

На второто си заседание по „Възраждане“, проведено днес, съдия Венета Цветкова обяви, че ще излезе с решение в срок – общия 1-месечен срок по ГПК. По неофициална информация СГС няма да се бави, но днес не уважи искането на прокуратурата да се произнесе веднага.

В Закона за политическите партии няма специален срок за произнасянето на СГС,  но има такива за производството пред ВКС – обжалване в 14-дневен срок от узнаването, като самият върховен съд се произнася също в 14-дневен срок с окончателно решение. Решението за прекратяване се вписва от СГС и в 7-дневен срок от вписването се обнародва в Държавен вестник.

Отвсякъде изглежда, че окончателното съдебно решение може да бъде постановено след изтичането на срока в ЦИК за регистрация, който приключва на 17 февруари. А ако партията не е заличена избирателната комисия няма основание да я спре за идния парламентарен вот.

Делото в СГС тръгна в края на ноември м.г., след в края на юли Софийската градска прокуратура поиса заличаването на „Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов с мотиви за незаконосъобразност при учредяването й през 2014 г. Конкретно – че партията е регистрирана след проведено учредително събрание, на което са присъстнали по-малко от 500 граждани с избирателни права, като част от посочените като присъствали са пребивавали извън страната, други са били починали, трети всъщност не са присъствали. Вторият аргумент бе, че сред представените с искането за вписване на партията в регистъра декларации за индивидуално членство е имало неистински /подадени от починали лица и т.н./ и некоректно, непълно попълнени данни за подписалите ги лица.
От „Възраждане“ оспориха  иска, сочейки, че партията участва активно и законнно в политическия живот, регистрирана е по надлежния ред и е участвала в редица избори, както и е подавала редовно годишни финансови отчети, а при извършвани одити не са констатирани нарушения. Категорични са, че при учредяването са спазени всички изисквания на закона.

И на двете заседания – през ноември 2020 г. и днес бяха изслушани свидетели от учредителите, потвърдили присъствието си на учредителното събрание в град Плиска на 2 август 2014 г.

След края на заседанието адвокат Росен Рашков и лидерът на партията Костадин Костадинов коментираха, цитирани от БНР:

„За нас нещата са пределно ясни. Това е едно съшито с бели конци, всъщност, искане от държавното обвинение, като се прави опит да бъде атакувана една политическа партия, която е опозиционна и която е извън парламента. Всеки може да си зададе въпроса, ако това бъде допуснато, какво може да се случи с всяка една друга партия, която не е част от управляващата коалиция. Това е абсолютно недопустимо“.

Докато течеше делото, пред Съдебната палата се проведе протест на привърженици на „Възраждане“.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.