Последни новини
Home / Законът / Тръгва регистрацията на политическите партии и коалиции за изборите на 4 април

Тръгва регистрацията на политическите партии и коалиции за изборите на 4 април

Defakto.bg

От 9 часа на 8 феврурари до 17 часа на 17-и февруари  Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители на 4 април. В понеделник „Демократична България“ първа внесе в ЦИК подписи за регистрация.

Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция. При подаването на документите в ЦИК трябва да е внесен депозит от 2 500 лева по банкова сметка в БНБ.

Представя се списък с имена, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партии или коалиция.

Всеки избирател може да участва само в един списък. Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

Централната избирателна комисия уведомява областните управители при провеждане на консултации за състав на РИК да съобразят отмяната на решението на комисията, според което представители на партия „Атака“ не можеха да участват в състава им.   ВАС oтмeни   peшeниeто  нa ЦИK за промяна в cъcтaвa нa ĸoaлиция „Oбeдинeни пaтpиoти – HФCБ, Aтaĸa и BMPO“ заради нередовно изключване на „Атака“ от коалицията.

Демократична България предложи на ЦИК и Информационно обслужване да направи безвъзмездно и за броени часове формата за електронна регистрация на секции в чужбина. Предложението бе направено 12 дни след като „ДБ“ в писмо до  ЦИК поиска такава форма за регистрация да бъде създадена на уебсайта на комисията.

Съпредседателят на коалицията Христо Иванов определи нарастващите с всяка година затруднения пред задграничния вот, като съзнателно поддържана от управляващите политика, целяща да бъдат изключени българите в чужбина, за да могат купените гласове в България да имат по-голяма тежест.

„Щом Вие не можете да направите тази форма, ние Ви предлагаме да я направим – за 12 часа, утре тя ще бъде готова, без пари, без никакви усилия от Ваша страна. Ще Ви помогнем в името на нашите съграждани в чужбина“, заяви Иванов.  „В момента, в който се отвори възможността 2 млн. българи в чужбина да гласуват нормално и човешки, това ще развали уравнението на корупцията в България“, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.