Последни новини
Home / Законът / Шестима на съд за „групата за опасните боклуци“, защитата иска публично разпределение на делото (допълнена)

Шестима на съд за „групата за опасните боклуци“, защитата иска публично разпределение на делото (допълнена)

Defakto.bg

По версията на прокуратурата шефове на ОПГ-то са Атанас Бобоков и Красимир Живков

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица, съобщиха от държавното обвинение.

От защитата, научила от медиите за внасянето на акта, реагираха с настояване за публично разпределение на делото в Специализирания съд. (Молбата на адвокат Ина Лулчева – по-долу).

Става дума за гръмкото дело за „опасните боклуци“ от миналия май, по което държавното обвинение заявява съществуването на организирана престъпна група. То бе предшествано от показна aĸция в eĸoминиcтepcтвoтo, Πлeвeн, Pyce и Moнтaнa, пocлeдвaнa oт пoвдигaнe нa oбвинeния нa 10 чoвeĸa, cpeд ĸoитo зам.-министърът Красимир Живков и бизнecмeнитe бpaтя Бoбoĸoви.

От днешното съобщение се разбира, че, по версията на ПРБ, групата е била оглавявана от бизнесмена Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Останалите предадени на съд са Пламен Бобоков, Николай Миховски (бизнесмен от Плевен, с фирма за отпадъци), Васил Коцев (последният по ред, включен в ОПГ-то, управител на първата лицензирана фирма за преработка на отпадъци) и Ирена Христова от РИОСВ-Плевен.

Вестта за внесения обвинителен акт идва, след като в края на януари трима от „групата“ сключиха споразумения със спецпрокуратурата, одобрени от Специализирания съд и получиха условни присъди. Сред тях е и основният прокурорски свидетел Васил Богданов (бивш директор на „Монбат рисайклинг“, освободен от Бобоков), на показанията на когото често се позовават обвинителите.

В момента всички сочени „участници“ вече са на свобода, гаранциите са солидни – миналия ноември Атанас Бобоков бе пуснат срещу 2 милиона лева, брат му Пламен изначално е с гаранция от 1 милион, сумата за Николай Миховски е 200 000 лева, а за Красимир Живков – 100 000 лева.

Обвиненията бяха остро опровергавани от защитниците, сред които адвокат Илиан Василев, а братя Бобокови отдавна са категорични – наказателната репресия е пусната ход, за да се отнеме успешният им бизнес. Срещу Пламен Бобоков се нароиха още две дела (едното за „сговор“ с президентския съветник Пламен Узунов, към което сега отидоха и разкрити от ОЛАФ злоупотреби с покупката на джипове за МВР от 2018 г.), а съдът призна показното му задържане миналия юли за незаконно.

Съобщението на Специализираната прокуратура:

„Днес, 08.02.2021 г., Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица – А.Б., П.Б., Кр.Ж., Н.М., В.К. и И.Хр.

А.Б. И Кр.Ж. са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – А.Б. за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Кр.Ж. е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В.К.

Освен за участие в ОПГ – Н.М. и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. П.Б. е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание“

Искането на адвокат Лулчева

То е адресирано до председателката на Специализирания съд Мариета Райчева и гласи:

„От съобщения в медиите ми стана известно, че Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд на 8 февруари следобед обвинителен акт, изготвен по пр.пр. № 20/2020 г.

Предвид завишения обществен интерес по делото  и за гарантиране правото на подсъдимите делото им да бъде разгледано от съд, определен по реда на закона, моля да разпоредите разпределянето на случаен принцип на делото на съдия от Специализирания съд да се извърши публично – в присъствие на подсъдимите и представители на медиите“.

Публичното разпределение няма да е прецедент в СНС – такова вече бе направено по делото срещу Алексей Петров и други, резултат на гръмката някога операция „Октопод“.

На снимката: томовете по делото. Фото: ПРБ

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.