Последни новини
Home / Законът / Концепция, одобрена от кадровиците: Задължителна медиация по разводи, спорове за родителски права и между етажната собственост

Концепция, одобрена от кадровиците: Задължителна медиация по разводи, спорове за родителски права и между етажната собственост

Defakto.bg

Въвеждане на задължителна медиация по граждански и търговски дела предвижда концепция, представена днес пред Съдийската колегия на ВСС. Кадровиците я приеха за сведение и я изпращат на министъра на правосъдието.

Концепцията е дело на работна група от магистрати с участието и на адвокати, ръководена от Даниела Марчева от ВСС.

Задължителната медиация да започне с разводи по исков ред, спорове за родителски права и задължения, определяне на мерки за лични отношения с бабата и дядото, съдебната делба, спорове между съсобственици в етажната собственост, предвижда концепцията.

Задължителната медиация може да се прилага и за всички облигационни и търговски дела, но много зависи от конкретиката на казуса. Затова предложението е самите съдии-докладчици да преценяват кои казуси да бъдат изпращани.

Да няма ограничение за цената на иска, но да има поощрения за участието в задължителната медиация, като при постигнати споразумения половината такса да се връща, както е сега при спогодбите.

Санкциите за страната, която не иска да участва в задължителната медиация, пък да е да поема всички разноски по съдебното производство. А ако и двете страни не желаят – да поделят разноските

В същото време, според концепцията, няма да има задължителна медиация по делата, по които не може да се осигури личното присъствие на страните или на техен упълномощен представител (казусите с особен представител), по спорове, свързани с насилие над деца, както и по онези, по които страна е държавата. Да няма задължителна медиация и за потребителските спорове и и исковете за непозволено увреждане.

Концепцията залага също на провеждането на медиацията чрез съдебни центрове, във всички окръжни съдилища. Като има и изнесени офиси в районните съдилища, които са извън областния център.

Предлага се задължителната медиация пилотно да тръгне в София, Варна, Пазарджик и Перник, където има изградени центрове.

Оттук нататък работна група (в МП) трябва да изготви нужните  законодателни промени в ГПК, Закона за медиацията, ЗСВ.

Тази дейност ще е в рамките на специален проект по Националната програма за развитие „България 2030“ с еврофинансиране. Като  този път ЕК ще предоставя финансиране само срещу резултати, предупреди Даниела Марчева.

На въпрос на Георги Чолаков защо от медиацията отново са изключени административните дела, отговорът бе, че по тях няма практика. Но ще бъдат включени при разработката на законодателните промени.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.