Последни новини
Home / Законът / Обвинители на Иванчева, Прокопиев, Очите печелят конкурса за Апелативната специализирана прокуратура

Обвинители на Иванчева, Прокопиев, Очите печелят конкурса за Апелативната специализирана прокуратура

Defakto.bg

Двамата пълни отличници в надпреварата отиват в АП в София и Пловдив

Прокурори, отличили се като обвинители в гръмки дела (без значение от резултата в съда), са класирани на първите осем позиции за 8 вакантни титулярни длъжности в Апелативната специализирана прокуратура. Един от тях е и първият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Днес излезе класацията по обявения през 2019 г.  конкурс за повишаване в апелативните прокуратури в страната. Бройките са общо 13, останалите са по 1 длъжност за АП в София, Велико Търново и Бургас и 2 за АП-Пловдив.

Илиян Рангелов

За апелативната спецпрокуратура първи се класира Илиян Рангелов, титулярен прокурор в СГП – с 5,88. Рангелов  бе сред обвинителите по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, командирован бе във ВКП и подписа писмото на четирима обвинители на ръководни позиции до Георги Ушев да не дава делото „Младост“ за проверка на излъчената комисия от ВКП. Поводът за нея бе мълниеносното спиране на излизането на Иванчева и Петрова от килиите под „домашен арест“. Отличен с награда от Иван Гешев миналата година. Наблюдаваше и разследването за т.нар. опит за убийство на Делян Пеевски.

Следващият класиран за АСП е Веселин Гангалов, зам.окръжен прокурор на Сливен, с 5,78.

Следващият е Бисер Кирилов, някогашен обвинител по „Наглите“, направил си отвод заради гафове, в момента и.ф. окръжен прокурор на Враца, оценен на 5,63.

Светлозар Костов

После е Светлозар Костов, бившият шеф на спецпрокуратурата, в момента редови обвинител там, с 5,58.

С еднакви балове от по 5,55  следват Илиян Точев, СГП; Наталия Станчева, спецпрокуратура; Емил Галипонов, спецпрокуратура; Георги Мойсев, спецпрокуратура. Първи под чертата е останал съдията от спецсъда Пламен Евгениев

Галипонов и Мойсев бяха цитирани не веднъж като „застрашени“ прокурори, включително и по делото на Митьо Очите. Бяха обявени и за мишени на групата на Йосиф Йосифов, син на Йоско Костинбродския, но съдът не откри доказателства за това.

Илиан Точев бе обвинител по делото срещу 16-годишния младеж от Пловдив, гръмко обвинен в тероризъм и че бил вербуван от ИДИЛ и настояваше за задържането му под стража.

Наталия Станчева бе един от прокурорите по „Трайков, Прокопиев, Дянков“ – Специализираният съд чете „невинни“ за всички.

Другите

Сред класираните в конкурса има двама пълни отличници. Едната – Снежана Стефанова-Торбова от Софийската оръжна прокуратура се класира за Апелативна прокуратура – София. Другият – Атанас Янков от ОП-Пловдив отива в Апелативна прокуратура -Пловдив.

Класират се също Стефани Черешарова – за АП-Пловдив, Катерина Лещакова – за АП-Велико Търново, Йорданка Дачева-Толева – за АП-Бургас.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Един коментар

  1. Тотална каскетизация с калинки с ушанки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.