Последни новини
Home / Законът / Реакции: Г-н министре, не се правете на полицай за сина на президента, а кажете защо чакаме най-много от „най-гадните“ ваксини

Реакции: Г-н министре, не се правете на полицай за сина на президента, а кажете защо чакаме най-много от „най-гадните“ ваксини

Defakto.bg
В  Кюстендил  здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви  пред журналисти, че синът на президента Румен Радев – Георги, е бил задържан в неделя през нощта заради шумен купон в хостел на столичния бул. „Христо Ботев“.  Така здравният министър потвърди написаното от „приятелски“ на правителството „Борисов- 3“ медии, че  синът на президента Румен Радев, „в момента  е в столично районно управление на МВР, за да получи акт заради незаконен купон“. Лоялен гражданин подал сигнал и неколцина от младежите били задържани, сетне пуснати срещу глоби за родителите.

„Да, мога да потвърдя, че това е така, синът на президента е бил там. Повече не мога да ви кажа. Ние не провеждаме разследвания”, каза  професорът.

Сама по себе си случката би била една от поредните информации за нарушени противоепидимечин правила, като например публичната тайна за посетителите в  хотелски ресторанти,  които не са гости на хотелите. И още много подобни.   Случаят обаче изглежда  по-особен – ослед безуспешния опит онзи договор за  „джипките“ да бъде стоварен върху президентския кабинет,  но  подписан, защитаван пред институциите и изпълняван от правителството на Борисов,  на хоризонта се появи нов  шанс –   да бъде разкрит нарушител на здравните  мерки, плътно свързан с президентството.
Синът на държавния глава, безспорно е добра мишена, не е  обикновен нарушител, а  син на баща си,  който пък не пести критики за корупция в монолитната власт на Борисов.   Ерго, този държавен глава е изпуснал сина си по младежки празненства, а критикува правителството за „щяло и нещяло“.  На всичко отгоре обяви, че се кандидатира и за втори мандат.
Радетелите на реда и закона  пропуснаха към „наши“  медии иформацията, че  17 годишното момче заедно с още 13 приятели ( под 15, според заповедта на здравния министър за частни събирания), е купонясвало в нарушение на мерките.
Здравният министър,  който „невинно“ се включи  в битката за законност,  пропусна едно важно обстоятелство –  ако президентът може да е обект на публичен интеререс и да търпи критики, нещо с което високопоставените лица са наясно отнапред,   непълнолетните им синове и дъщери  не влизат в  тази категория.  Обратното, защитени са от закона.  Според Закона за закрила на детето „сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители“ освен в случаите, когато това дете се нуждае от закрила.
Подобно поведение на властите, особено в предизборна ситуация е прозрачно,  и  не само укоримо, подсъдно е.  Всеки отговаря сам за авторитета си,   здравният  министър обаче  отрони доста от него  с „пропускането “ на информация за непълнолетно дете (под 18 г.), която се оказва и невярна,  според съобщението на президентството:

„Синът на президента Румен Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ. Неверни са и твърденията, че събирането по повод на рожден ден е било в столично заведение, както и за отказ на родителите му да го придружат до дома след проверка за самоличност.

Жалко е, че представители на изпълнителната власт стават съпричастни в тиражирането на неистини и, от друга страна, погазват законовите гаранции за закрила на личността на непълнолетни“. 

Публикуваме част от реакциите в социалните мрежи на журналисти, експерти и политицr по повод поредното знаменателно разкритие на властите. (С незначителни съкращения) .
Теодор Славев:  Вместо да тиражира манипулации за един  тийнейджър, министърът да обясни защо България чака „най-гадните“ ваксини
Добре, ще трябва да коментирам защо 17-годишно дете е ходило на рожден ден. Става въпрос за сина на президента.
Уважаеми пуритани, уважаеми пазители на установения ред на чекмеджетата, виждам, че тази кампания ще бъде гнусна и гадна.
Първо, недопустимо е да се разкрива самоличността на непълнолетни, без значение дали някакво предполагаемо престъпление е доказано или не.
Второ, оказва се, че тиражираните манипулации по медиите не отразяват факта, че това е личен повод за събиране, в който са присъствали по-малко от 15 човека. Въпросът за мен е как полицията е разбрала, извън всички останали отворени заведения, гравитиращи около управляващите, че точно в този апартамент тийнейджъри са се събрали, за да празнуват рожден ден.
Трето, позицията на министъра на здравето, който не може да обясни защо България чака най-много от най-гадните ваксини, защото шефката на Астра Зенека за България е майка на евродепутката от ГЕРБ, се намеси и реши, че ще се прави на полицай.  Извън личните позовавания, правя допускане, че ботоксът опъва не само лицевите, но и мозъчните гънки. По точка първа, недопустимо е да се разкрива самоличността на непълнолетни по каквито и да е причини.  Как не го е срам?!
Четвърто, аз на 17 години не съм бил дете на президента, но хормоните ми казваха, че трябва да наруша поне 93 закона, 19 общински разпоредби, 7 наредби и 4 семейни забрани. Не оправдавам никого. Нито себе си, нито всяко ВИП-дете.
Имам един съвет към пуританите на републиката, които властите захранват с информация и снимки – правите си лоша услуга. Не може да втрещите България с това, че тийнейджър е ходил на купон. Понеже гледам, че гласят и някакъв секс скандал – да, вече не е срамно да правиш секс. От 19 век насам някъде е така.
Оставете момчето, техните да му дърпат ушите и го отдалечете от всичките ви ниЗки страсти.
Генка Шикерова:
Страшна гнус е да размяташ името на дете, само защото баща му е президент
Медиите могат да събират и разпространяват информация за личния живот на публичните личности без тяхно съгласие, но тази възможност не е неограничена. Условието това да се случва е, когато е налице значителен обществен интерес, който оправдава запознаването на обществеността с обстоятелства около техния личен живот. Това написа Генка Шикерова по повод слуховете, които циркулират в социалните мрежи.
Децата, хората с психични увреждания, жертвите на насилие, поради своята особена уязвимост, се ползват с по-висок праг на защита на личната неприкосновеност. Страшна гнус е да размяташ името на дете, само защото баща му е президент. Предполагам тези, които са го писали (но не са се подписали) отглеждат деца светци“, написа още тя.
  • Любо Кольовски:
  • Министър Ангелов,  малко правна и елеминтарна  култура няма да ви навреди
  • Ако министърът на здравеопазването имаше поне малко политическа, правна и елементарна култура, той не би казал, че синът на президента Румен Радев – Георги Радев е бил задържан след сигнал до СДВР и РЗИ, след нелегално парти в столицата. Не само защото синът на президента носи личната си отговорност за своите действия и бездействия. Но министърът, Ангелов, професор, се прави, че не знае, че половината от „заповедите“ му са компрометирани, защото са незаконни и падат като гнили круши в съда.
   Синът на президента, дори и да е бил сред задържаните, не е извършил престъпление, а деянието му е АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ. Санкцията е глоба.
   Ех, Ангелов, ех, професоре! Откъде и как ви намира Бойко – кой от кой все по-неграмотни! И научи българския език, професоре! Казва се „заболеваемост“, а не „заболяемост“! Кажи и на Кунчев, доцента, а и на Кантарджиев, тоже професор!

   

  • Крум Зарков:    У нас мафиоти няма, има мутри
   Министърът на здравеопазването е  счел за нужно да потвърди “информацията”, която проправителствени медии ни натрапват втори ден, че синът на президента бил някъде на купон. Не могат да му простят на Румен Радев, че назова мафията. По филмите дори мафиотите спазват някакъв неписан код на честта – например не атакуват децата на противника. У нас обаче не е така. У нас мафиоти няма, има само мутри.
  • Слави Трифонов: Зловещото е да си  мълчим, когато всеки един от нас, може да стане жертва на пропагандната фекална машина
  • Колко интересно стана. Аз не съм адвокат на президента, но когато нещо е несправедливо, то ме дразни и вбесява. А и нали президентската институция – това сме всички ние?И така. Няма и седмица, откакто президентът Румен Радев каза, че ще се кандидатира за втори мандат и всички, които работят в отходните канали на журналистиката се активизираха да бълват.  Например, онези от държавната тоалетна ПИК  започнаха да ръсят гнусотии, внушения и откровени лъжи, маскирани като читателски въпроси.

   Освен това, най-неочаквано министърът на здравеопазването Костадин Ангелов внуши, че синът на президента Румен Радев е бил арестуван на нелегален купон с хулигански прояви.   Прочетете си десетките заглавия по сайтовете, които тиражираха това внушение.  Всъщност, днес по-късно пресслужбата на Президентството официално опроверга тези твърдения. Синът на президента не е арестуван или задържан в РПУ.
   Само мен ли ме е гнус от това отвратително поведение на медии и на политици?  Защото министърът не е жълта медия да внушава лъжи. Той е облечен с власт и отговорности. Нещо, което видимо не разбира. Но явно разбира как орално (защото става дума за направено с уста изявление) да се хареса на онзи, дето го влачи в джипката като куфар по магистралите.

   Другият е по-ясен.  Той отдавна е главен отходен рупор на властта. Но зловещото е, че ако сега си мълчим, всеки един човек, всеки един от нас, може да стане жертва на тази пропагандна фекална машина.   Идва 4-ти април  – да пуснем водата.

    

   Огнян Стефанов: Професоре, качването на ските, никога не е случайно и безплатно! 

   Щом искаме да сме правова държава, ще трябва да приемем случилото се като част от не/спазване на реда.

   Тъкмо да приемем новината с нужната гражданска сериозност и ето ви изненада – от Президентството опровергаха информацията. Докато истината си пробие път, лъжата два пъти е обиколила земята, казвал Чърчил…

   Нещото, което излиза извън контекста на случката е реакцията на здравния министър по случая. Той потвърдил пред журналисти, че да, там е бил и синът на държавния глава, и че е сред задържаните. Хубава, сочна дописка и дори репортаж ще се получи. При това го казва професор, а не някой от хората около или самият премиер, да речем.

   Министърът на здравеопазването няколко пъти вече се появява в сюжети, които будят недоумение. Прясна е още гледката в джипката, когато миистър-председателят се хвалеше с маркировката на недовършен път и не даваше думата на професора. А беше лош момент за хората в пандемията.

   Професоре. Докторе. Със сигурност знаеш, че министър-председателят не те е избрал случайно. Сигурно е, че си мислил за компромисите и цената. По-жестока ще е, отколкото си предполагал. Говорили сме с твой колега преди теб заемал този пост, сам се увери – по най-горчивия начин. Макар и министър, ти представляваш най-човешката и нужна от всички професии. Да оставим недоволните, такива винаги има, но голямото болшинство хора ви боготворят вас, медиците. Повярвай, така е! Не Фстъпвай толкова лековерно на ските, които ти подават. Не ги подават случайно. Случайности няма, сам знаеш.(Фрогнюз)

    

    

    

   

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.