Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия отказа да изслушва експерт, проучвал информационната сигурност на съдилищата

Съдийската колегия отказа да изслушва експерт, проучвал информационната сигурност на съдилищата

Defakto.bg

Мнозинството в Съдийската колегия отхвърли предложението на Лозан Панов за изслушване на експерт, проучвал информационната сигурност на съдилищата.

Ставаше дума за софтуерния архитект Атанас Карашенски, съавтор на дoĸлaд “Acпeĸти нa инфopмaциoннaтa cигypнocт – пoглeд пpeз ЗДOИ”, изгoтвeн пo пopъчĸa нa БИΠИ в paмĸитe нa гpaждaнcĸия мoнитopинг въpxy peфopмaтa в cъдeбнaтa влacт.

Де факто вече описа основните въпроси, задавани в проучването по ЗДОИ и препоръките на доклада. Cтaвa дyмa зa инфopмaциoннитe cиcтeми в нaй-шиpoĸ oбxвaт – дeлoвoдни, зa измepвaнe нa нaтoвapeнocттa, зa cъдeбнo изпълнeниe, пpaвнo-инфopмaциoнни, peгиcтpи, cчeтoвoдcтвo, видeoнaблюдeниe, eлeĸтpoнни пoщи. Най-общо изводите подсказват възможност за пробиви и сривове.

Пред кадровиците днес Панов предложи специалистът да бъде чут, за да е информирана колегията, без претенции това да води към назначаване на одит на системите.

Експертността на доклада обаче бе подложена на съмнение. Боян Новански попита дали експертът е получил оторизиран достъп до системите на съдилищата, получи очаквания отговор, че не е имал такъв достъп (в доклада изрично е описано, че е на базата на въпроси и получени отговори по ЗДОИ). Изводът на кадровика бе, че става дума за социологическо-статистически мишмаш, с който ВСС няма причина да се занимава. Заподозря и че изслушването е нужно на БИПИ за верификация на разходите по европроект.

Даниела Марчева подчерта, че одит се прави от лицензирани одитори и при определени стандарти, а в случая задачата на доклада  изобщо не е била такава.

Атанаска Дишева възрази, че ако откажат изслушването, „все едно се отказваме да чуем какви проблеми имат системите, защото не искаме да ги чуем“.

Новански отвърна:  „Това предложение е абсолютно губене на време, защото ВСС трябва да се подготви за много сериозен одит на всички програми, вместто да слушаме един експерт, който няма база данни, от които да тръгне, освен отговорите от една анкета“.

Не виждам пречка да изслушаме експерт, който може да ни даде съвети, ако това ще помогне да минимизираме рисковете от загуба или изтичане на данни, каза Цветинка Пашкунова.

Даниела Марчева предложи докладът да бъде изпратен на Комисията по професионална квалификация и информационни технологии. Това  се прие.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.