Последни новини
Home / Законът / Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ приключи и на втора инстанция, осъждания няма да има

Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ приключи и на втора инстанция, осъждания няма да има

Defakto.bg

И Апелативният специализиран съд приключи емблематичното дело срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков (настоящ кмет на община „Средец) и бизнесмена-издател Иво Прокопиев.

Нa 28 юни минaлaтa гoдинa Cпeциaлизиpaният cъд чeтe caмo oпpaвдaтeлни пpиcъди cъc зaбeлeжитeлния мoтив: нитo имa нaнeceнa щeтa нa дъpжaвaтa, нитo ca нaлицe извъpшeни пpecтъплeния. Обвиненията, както е известно, са за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2014 г.

Днес съдиите Емилия Петкова – председател, Венелин Иванов – докладчик и Аделина Иванова обявиха, че ще се произнесат „в срок“. А това вече означава, че нови присъди няма да има – те се произнасят в зала. При това положение вариантите са само два – потвърждаване на оправданията или връщане на първата инстанция. Връщане се постановява при допуснати драстични нарушения, такимва в случая няма, категорична бе адвокат Ина Лулчева.

Твърд срок за произнасянето на съда също няма, инструтивният срок е едномесечен.

Казусът отиде на втора инстанция по протест на прокуратурата. А на заседание в АСНС през януари обвинението откри наличие на „доказателствен дефицит“ в делото, макар че дори и в протеста няма изложени подобни липси.

„Не мога да коментирам бъдещ съдебен акт. Това е изтощително и напълно ненужно производство, за вгорчаване на живота на част от обвиняемите“, коментира Прокопиев.

„Убедена съм, че това дело преследваше цели, различни от наказателното право“, каза адвокат Лулчева. И илюстрира с абсурдните обвинения и подбрания момент за тях.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.