Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по въпроса – допустимо ли е приети от НС закони да се ремонтират, преди да са влезли в сила

КС образува дело по въпроса – допустимо ли е приети от НС закони да се ремонтират, преди да са влезли в сила

Defakto.bg

Конституционният съд образува дело №3 за 2021 г. по искането на президента за задължително тълкуване на два текста от Конституцията, свързани с противоречивата практика на 44-то НС за приемане, обнародване, поправяне и  заобикалянето на ветото на държавния глава.  (‘л. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията)

Докладчик по делото е съдия Надежда Джелепова

Президентът попита КС –   “Допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане в срока по чл. 88, ал. 3 от Конституцията на Република България?

В искането президентът отбелязва, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане от законодателя на посочените разпоредби. Има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени.  В други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон, отбелязва президентът.

Типичен пример бе случаят  с  нашумялата “двойна неустойка” при бързи кредити, отменена по предложение на Менда Стоянова през  пpexoдни и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa Зaĸoнa зa бюджeтa,  а преди това приета в Зaĸoнa зa пoтpeбитeлcĸите ĸpeдит, отново  чpeз пpexoдни и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa Зaĸoнa зa ДДC.  Напомняме, че законодателната магия се  cлyчи cлeд ĸaтo вcичĸи пpoмeни в ЗДДC  вeчe бяxa изпpaтeни нa пpeзидeнтa, който нaлoжи вeтo,  нo yпpaвлявaщитe  избъpзaxa дa  нaнecaт пoпpaвĸa нa скандалната paзпopeдбa,   без да коментират ветото.  Но като бе поправена преди да е oбнapoдвaнa в “Дъpжaвeн  вecтниĸ” конституционалистите обявиха, че парламентът е поправил   “негоден” юридически тeĸcт, тъй като не е обнародван в Държавен вестник и не е влязъл в сила.

Според президента Радев  е недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето.   Това нарушава  принципа на правовата държава и създава неясноти за гражданите и  адресатите към които са отправени нормите на законите, е  един от множеството мотиви в искането на държавния глава.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.