Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по въпроса – допустимо ли е приети от НС закони да се ремонтират, преди да са влезли в сила

КС образува дело по въпроса – допустимо ли е приети от НС закони да се ремонтират, преди да са влезли в сила

Defakto.bg

Конституционният съд образува дело №3 за 2021 г. по искането на президента за задължително тълкуване на два текста от Конституцията, свързани с противоречивата практика на 44-то НС за приемане, обнародване, поправяне и  заобикалянето на ветото на държавния глава.  (‘л. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията)

Докладчик по делото е съдия Надежда Джелепова

Президентът попита КС –   „Допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане в срока по чл. 88, ал. 3 от Конституцията на Република България?

В искането президентът отбелязва, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане от законодателя на посочените разпоредби. Има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени.  В други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон, отбелязва президентът.

Типичен пример бе случаят  с  нашумялата „двойна неустойка“ при бързи кредити, отменена по предложение на Менда Стоянова през  пpexoдни и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa Зaĸoнa зa бюджeтa,  а преди това приета в Зaĸoнa зa пoтpeбитeлcĸите ĸpeдит, отново  чpeз пpexoдни и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa Зaĸoнa зa ДДC.  Напомняме, че законодателната магия се  cлyчи cлeд ĸaтo вcичĸи пpoмeни в ЗДДC  вeчe бяxa изпpaтeни нa пpeзидeнтa, който нaлoжи вeтo,  нo yпpaвлявaщитe  избъpзaxa дa  нaнecaт пoпpaвĸa нa скандалната paзпopeдбa,   без да коментират ветото.  Но като бе поправена преди да е oбнapoдвaнa в “Дъpжaвeн  вecтниĸ” конституционалистите обявиха, че парламентът е поправил   „негоден“ юридически тeĸcт, тъй като не е обнародван в Държавен вестник и не е влязъл в сила.

Според президента Радев  е недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето.   Това нарушава  принципа на правовата държава и създава неясноти за гражданите и  адресатите към които са отправени нормите на законите, е  един от множеството мотиви в искането на държавния глава.

 

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.