Последни новини
Home / Законът / Първото изслушване за европейски делегирани прокурори стигна до непоискани отговори за „ЦУМгейт“ и споразумения на Гешев с ОПГ (допълнена)

Първото изслушване за европейски делегирани прокурори стигна до непоискани отговори за „ЦУМгейт“ и споразумения на Гешев с ОПГ (допълнена)

Defakto.bg
Изслушването на първата петица кандидати за европейски делегирани прокурори започна кротко и протичаше мирно, докато следователят Бойко Атанасов не провокира кадровиците. Той – единствен дотук – започна да отговаря и на въпросите, поставени от БИПИ и „БОЕЦ“, говореше с примери за оказвания върху самия него натиск, за „тайните споразумения“ на Иван Гешев с участници в „Недосегаемите“, за използването на властта от Сотир Цацаров по ЦУМгейт. По повод питанията на БИПИ, даде и два отговора на английски език.
Процедурата
Както е известно, претендентите за 10-те позиции делегирани прокурори в България, бяха 35, по график изслушванията им са от днес до 13 февруари. В събота, след приключването, е предвидено поименно гласуване на Прокурорската колегия за всеки претендент по азбучен ред, като кадровиците имат право на 10 „за“. За одобрение на Лаура Кьовеши се изпращат 10-имата, получили най-много гласове. Ако някой бъде отхвърлен, се изпращат следващите имена, по реда на „класирането“ им от Прокурорската колегия.
От обявлението, направено от Иван Гешев, се разбра, че претендентите вече са намалели на 32-ма, защото трима са се отказали. На сайта на ВСС са отбелязани два отказа – на съдията от Асеновград Светомир Бабаков и на прокурорката от ОП-Бургас Йорданка Дачева-Толева (тя вече е класирана в конкурса за повишение в Апелативна прокуратура -Бургас). После се появи и третата отказала се – Светослава Пенчева от РП-Пловдив.
Делегираните прокурори работят по европейските дела на терен в съответните държави, законодателни промени у нас предвидиха в тази им функция те да не се подчиняват на указанията и разпорежданията на по-вишестоящи, включително и на главния прокурор. По решение на колегията на Европейската прокуратура (22 европейски прокурори от всяка държава по регламента, главният европейски прокурор Лаура Кьовеши и двама нейни заместници) делегираните ще работят само по европейските дела, не могат да бъдат ангажирани с национални разследвания. Какви ще са заплатите дотук не е уточнявано.
При откриване на изслушванията Иван Гешев обяви, че нашата процедура за подбор е почти идентична с тази, проведена в Германия, Чехия, Естония, Гърция, Люксембург. Додаде: Не е изпит, а интервю и колегиално събеседване“. Каза и че са зададени въпроси от две неправителствени организации, без да ги назовава и „всеки ще прецени дали желае да отговори на някои от тях“.
Всъщност питанията са от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и от „БОЕЦ“.

Въпросите на БИПИ са за това дали кандидатите са били подлагани на институционален натиск, на външно влияние при изпълнение на службата, как ще материализира изисването да работи само в интерес на общността, задоволява ли процедурата обществените очавания за прозрачност.

БОЕЦ пита за мотивите за кандидатиране, иска оценка на мандата на Сотир Цацаров, получил едва 6 % обществено одобрение, за това дали наистина у нас прокурорите и съдиите са независими, дали смятат, че не е имало правосъдие през последните 5 години, както бе обявил Гешев, иска и оценка на скандала „ЦУМгейт“.

Изслушаните

Анна Алексова, СГП каза, че е впечатлена от възможността да се въведе в България реално разследващ прокурор, както и че е предизвикателство да си прокурор, част от международна институция

Бе питана за функциите на колегиума в ЕП, дали е извършвала самата тя действия по разследването, както и дали нивото й на английски В2 ще й е достатъчно за работата в ЕП.

Бисерка Стоянова, НСлС, единственият претендент от върховно ниво, отчете създаването на нов орган, който за първи път въвежда нов модел на разследване като стъпка за наднационално наказателно преследване.

На въпрос дали, след като повече от 20 г. е следовател, ще се справи като прокурор, отговори, че разликата е в явяването пред съда, с което ще се справи.

„Нямам съмнение, че следовател ще се справи като прокурор, може да стане и главен“, отбеляза Иван Гешев.

Божидара Ганева-Димова, СРП, командирована в СГП обяви, че е завършила езикова гимназия, в момента индивидуални уроци по юридически английски. „Прецизна съм в работата си, не се отказвам, мога да работя в стрес и в екип. Ако бъда избрана, ще действам независимо, както винаги, така че законът да се прилага еднакво за всички“, каза претендентката. По всички дела, по които се е явявала пред съда има осъдителни присъди.

Питаха я за териториалната и лична компетентност на ЕП, както и какви действия могат да се възлагат на подпомагащия европейски прокурор.

Бойко Калфин – ОП-Кюстендил отчете работата си по икономически престъпления и международно сътрудничество. На въпрос: „Ако от вас зависи да вземете решение дали делото да приключи по-бързо с възстановяване на вредите и по-леко наказание или дълъг процес, кое ще предпочетете?“, отговори: „Лично аз бих предложил на постоянната камара сключване на споразумение, което предполага възстановяване на щетите“.

Бойко Атанасов: Време е да се приложи наистина принципът, че никой не е над закона

Центърът днес безспорно бе представянето на следователя Бойко Атанасов. То бе и най-дълго.

Атанасов се представи с професионалната си история си и многобройните „неблагополучия“ през годините. В тази връзка разказа как е бил преместен, след като е подал сигнал за корупция срещу някогашния ръководител на 4-а следствена служба, спря се на „шпицкомандата“ в столичното следствие, на незаконното подслушване срещу самия него. Отдели внимание на едно от делата, по които е работил с Иван Гешев (срещу „Недосегаемите“), по които настоящият главен прокурор е провеждал „любезни беседи с лидера на ОПГ“ и са уговаряни споразуменията кой какви присъди да получи, а после, въпреки признати вини, спрямо някои производствата са били прекратени.

Атанасов бе категоричен – мотивацията му да се кандидатира за европейски делегиран прокурор е „прилагане на принципа никой не е над закона“, ПРБ не работи в момента по този начин, извършителите на престъпления срещу бюджета на ЕС не се преследват активно, няма присъди в тази насока, не е създадена нужната организация за подбор на магистрати по специфичен критерий по тези дела. Както и че всичко се прави, за да се пазят интересите на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Обобщи: наложи се създаването на ЕП в този й вариант.

Следователят обвини кадровиците и че нарушават собствената си процедура, като не задават въпросите от неправителствените организации. Отвърнато му бе, че задължението е за публикуване на въпросите, което е направено, а отговорите са по избор.

Огнян Дамянов го пита могат ли да бъдат сключвани споразумения по дела на ЕП? „Европейският делегиран прокурор трябва да следва националната правна рамка, при прозрачна процедура, не тайно, няма пречка за споразумения, в интерес на правосъдието“, бе отговорът.

Иван Гешев се поинтересува по коя статистика Атанасов отчита липса на присъди за злоупотреби с евросредства у нас. Отговорът: „В Германия, Франция има достатъчно на брой осъдителни присъди, а вие чрез пресцентъра, който контролирате, можете да посочите също такава информация, вместо да се занимавате например с президента… Ще следя с интерес пресцентъра на ПРБ да разбера с какви дела се занимавате вие“.

После следователят поиска и да отговори на питанията на двете НПО. Сред тях отбеляза, че „правилата за подбор са точно според моите очаквания от този ВСС, на магистратите е оставено сами да доказват качествата си, не са публикувани атестациите им, няма информация за работени дела и качеството на работата“. Както и че „докато колеги ходеха по света по обучения и семинари, аз работех“.

Заговори за симбиозата между олигархия, политико-икономическа власт, ПРБ. Илюстрира: „Знаем какво стана по ЦУМгейт, как Цацаров използва влиянието си да наказва, без последици“.

Гешев предложи: „Дайте си написаните отговори да ги публикуваме, ще е удоволствие!“ Атанасов контрира: „На вас няма да ви доставям удоволствие, отговорите ми са ръкописни, няма изискване за предоставянето им“.

Гешев попита, „чисто професионално“ как съдия одобрява споразумение тайно и какво представлява то по НПК?

Атанасов отговори: „Очевидно сте забравили как са вървяли пазарлъците, отворете Биволъ, можете да се и чуете. Споразуменията са сключени тайно от вас, разделянето на делото и постановленията за прекратяване спрямо част от участниците в ОПГ надявам се да публиувате на страницата на прокуратурата“.

Контрапункт: Похвали за специализираната прокуратура, формирала професионализъм

Представянето на друг кандидат, Венцислав Фердинандов от специализираната прокуратура, прозвуча като контрапункт на Бойко Атанасов. Фердинандов е един от обвинителите на Васил Божков и бе в петицата, изслушана следобяд.

Той първо обяви: „Не се срамувам, че съм посещавал обучения и семинари, напротив, гордея се, като това зависи от инициативността на самия магистрат. Голяма част от обученията са платени лично от мен като такса, не за приятна разходка, а за да науча нещо ново, от полза за работата. Обученията не са само да седиш и слушаш, а интерактивни. Имам се за спокоен човек, който умее да отстоява позицията си, не се влияе от външни фактори, нито имам проблем да изкажа различна позиция, ако е в защита на закона“.

Впечатли честото му споменаване на специализираната прокуратура като еталон за екипност и професионализъм. Например:

„От три години работя в Специализираната прокуратура, даде ми самочувствие, сблъска ме с предизвикателства, работа, която ме изгради като професионалист. Никъде в България не се работи като в СП, става дума за екипна работа, само там тя е реална. По повечето от делата има по двама-трима, та и четирима прокурори, които си партнират, обсъждат, провеждат се редовни съвещания и със следователи и оперативни работници, планират се конкретни действия, дават се насоки за работа и т.н. Уникалността на СП и начинът на работа там явно е онова, което се очаква от европейските делегирани прокурори“.

Изслушванията продължават до 13 февруари включително.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.