Последни новини
Home / Законът / Парламентът разтовари шефовете във ВАС от административна тежест по делата, прехвърли я на първите инстанции

Парламентът разтовари шефовете във ВАС от административна тежест по делата, прехвърли я на първите инстанции

Defakto.bg

Парламентът прие на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) , с които  процесът по проверка на редовността на жалбите се възлага на първоинстанционните съдилища, които са постановили актовете, които се обжалват. Измененията  разтоварват зам.-председателите на Върховния административен съд и шефовете на отделения от „огромна административна тежест“, свързана с проверките за редовност на касационните жалби и протести.  Това е пореден проект, който облекчава работата във   ВАС.

Съдията-докладчик в първоинстанционния съд ще извършва проверка на редовността на касационната жалба или протеста и ако не отговарят на изискванията, с разпореждане ги оставя без движение и изпраща съобщение на оспорващия да отстрани нередовностите в 7-дневен срок от получаването му.  Когато нередовностите не се отстранят в срок, първоинстанционният съд връща жалбата или протеста.  

Жалбата не може да съдържа нецензурни думи, обиди или заплахи, записаха още депутатите.

Подобни норми вече съществуват в ГПК от миналата година, а норма в съдебния закон изрично обяви за недопустим грубия език в съдопроизводството.  Дo дoпълнeнията тогава ce cтигнa зapaди eпидeмиятa oт “вeчни жaлбoпoдaтeли”, зaливaщи cъдилищaтa c иcĸoвe, жaлби, a пocлe и нacтoявaния зa oтвoди. Oбичaйнo дeйcтвиятa им ca cъпpoвoдeни c xyли и oбиди cpeщy мaгиcтpaтитe, ĸoитo oтxвъpлят иcĸoвeтe. Πиĸът бe oтĸpитaтa зaплaxa зa yбийcтвo, oтпpaвeнa ĸъм cъдиятa oт CГC Paйнa Mapтинoвa oт eдин oт въпpocнитe жaлбoпoдaтeли Moмчил Дoбpeв, зa ĸoeтo тoй бe paзcлeдвaн oт пpoĸypaтypaтa.

Парламентът прие и промени относно връчването на съобщения на електронен адрес. Когато връчването се извършва по електронен път, съобщението, съдържащо информация за изтегляне на призовката, съобщението или книжата, се смята за връчено в деня на изтеглянето му от адресата.  В случай че съобщението не бъде изтеглено в 7-дневен срок от неговото изпращане, то се смята за връчено в първия ден след изтичането на срока за изтегляне.
С измененията в АПК депутатите промениха и Гражданския процесуален кодекс. Движима и недвижима вещ, налични ценни книжа, обособена част oт предприятие, както и правата върху обекти на индустриалната собственост, върху които е насочено изпълнението, могат да бъдат продавани по правилата на електронен публичен търг, приеха  депутатите.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.