Последни новини
Home / Законът / Парламентът бетонира КЗК с дълъг мандат, опозицията бясна: в „12 без 5“ награждават послушниците на властта

Парламентът бетонира КЗК с дълъг мандат, опозицията бясна: в „12 без 5“ награждават послушниците на властта

Defakto.bg

Парламентът увеличи мандата на Комисията за защита на конкуренцията с две години и така вместо сегашните седем души  в комисията да напуснат през  юни 2021 г. , те остават на местата си до 2023 г.  Решението бе взето на  второ четене на  Закона за защита на конкуренцията по предложение на ГЕРБ по проект внесен преди това от самата комисия.

Въпреки несъгласието на левицата, с  65 гласа „За“, 33 „против“ и 8 „въздържал се“ мандатът на председателя, зам.-председателя и членовете беше удължен от 5 на 7 години.

КЗК вече ще има право да разследва и да взема решения, включително за осигуряване на достъп до всяка информация, която касае конкретната проверявана фирма.  При  „основателни съмнения“  за укрити документи,  КЗК ще може да  обискира частни домове и автомобили на управители и служители на фирми за нарушения на Закона за защита на конкуренцията, реши мнозинството.

Предложението за удължаване на  мандата на членовете на регулаторния орган бе остро критикувано от БСП,   Депутатът Крум Зарков го определи като абсолютна арогантност от страна на ГЕРБ, които награждават сегашния състав на комисията, след като са опустошили смисъла на мандатите за регулаторните органи – да са  независими и неподвластни на политическо влияние:

„Нека да погледнем само какво се е случило с чл. 4, който променяте днес, през годините. През 2008 година, комисията е от 7 члена, председателят се избира за 6 години, членовете – за 5. Две години по-късно, през 2010 г., стават 5 члена за 5 години. През 2011 – пак се връщат на 7 члена за 5 години. През 2015 година си остават 7 члена за 5 години, но се добавя, че не могат да бъдат преизбирани.  Тази забрана за преизбиране ви кара днес да удължите мандата де юре на изтичащата комисия с две години. Начинът, по който работите с мандатите очевидно е награда или наказание за послушните или непослушни регулаторни органи, и цялата идея за независимост вие просто я потъпквате. В случая няма никакъв спор, че не става дума за наказание, а за награда на сегашния състав на комисията. Награда за цялостно творчество. Да видим за какво точно:

За работата ѝ по пазара на горивата ли?! За решенията в областта на енергетиката ли?!

За прозрачността при отказите съответно позволенията за придобиване на медии ли?! За практиката в областта на обществената поръчка, където ролята на КЗК е решаваща?! За това ли ги награждавате?

Или за зрелищната им намеса на пазара на детски играчки с проверката и глобата на веригата „Хиполенд“, след като нейният собственик подкрепи протестиращите срещу кабинета“.

Зарков отбеляза, че управляващите са заменили принципите за растеж в кариерата на база компетентност и почтеност, от единствен критерий вярност към управляващите. „Това води до отпадане на професионалистите и заместването им с „калинки“, каза депутатът. Като припомни популярният „Ефект на пеперудата“, Зарков описа и „Ефектът на Калинката “ – малък кариерен бонус тук, още малко мандат там и се срива държавността„.

В позиция  „Демократична България“  обяви по-късно, че удължаването на  мандата на водената от Юлия Ненкова комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора, това се казва в позиция на обединението.  КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини.  На този фон е изключително нагло искането за удължаване на мандата ѝ с 2 години, само 4 месеца преди неговото изтичане. И то в самия край на дейността на сегашното Народно събрание, буквално в 12 без 5. , се казва в позицията

По същия начин сегашната власт бърза да проведе „конкурси“ за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи“, смятат още от Демократична България.

„ДБ“ призавава  президента да наложи вето върху закона. „България си има достатъчно проблеми, за да си навлече още един. Пред следващото Народно събрание стоят изключително тежки задачи за реформиране на съдебната система, регулаторите, за по-добро управление на администрацията и държавната собственост, за да се залагат цъкащи бомби отсега. „Несменяема“ КЗК е огромен риск за бизнес средата в България„, заключават от обединението.

About De Fakto

Проверете също

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Конференция за медиацията и намаляване на домашното насилие и междусъседски спорове в общността

В понеделник от  13:00 до 18.00 ч. в Българската търговско-промишлена палата, София, ул. „Искър“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.