Последни новини
Home / Законът / Делото за видео наблюдението при броенето на бюлетините ще се гледа в Административен съд София – град

Делото за видео наблюдението при броенето на бюлетините ще се гледа в Административен съд София – град

Defakto.bg

 

 Тричленен състав на Върховния административен съд изпраща по подсъдност на Административен съд – София град казуса с видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на изборния ден, съобщиха  от ВАС.  Дело № 1738/2021 г. беше образувано пред ВАС по жалба на  Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу Протоколно решение на Централна избирателна комисия от 08.02.2021 г. за утвърждаване и публикуване на Указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Пред ВАС могат да бъдат обжалвани решенията на ЦИК, свързани с разпоредбите на чл.57, ал.1, т.5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 45 от Изборния кодекс. Протоколно решение № 284 от 08.02.2021 г. на ЦИК обаче не попада сред тях, тъй като е издадено на основание чл. 57, ал.1, т. 49 от Изборния кодекс, казват съдиите. Тази разпоредба изрично регламентира правомощията на ЦИК, съвместно с Комисията за защита на личните данни, да издава указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Жалбата, в частта, с която се оспорват Указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес се явява недопустима за разглеждане от Върховен административен съд, с оглед на което, на основание чл. 135, ал. 1 и 2 от АПК, жалбата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ следва да се изпрати по подсъдност на Административен съд София – град, който е родово и местно компетентен да се произнесе по нея, след като извърши проверка за допустимостта й на всички основания.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.