Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за европейски делегирани прокурори намаляха до 31 (допълнена)

Кандидатите за европейски делегирани прокурори намаляха до 31 (допълнена)

Defakto.bg

Претендентите за 10-те места за европейски делегирани прокурори в България намаляха с още един и станаха общо 31. В началото на надпреварата те бяха 35. Отказ от участие последно е депозирала Мария Макрелова-Чернева от Специализираната прокуратура, която трябваше да бъде изслушана днес. Преди това се отказаха съдията от Асеновград Светомир Бабаков и прокурорите Йорданка Дачева-Толева (Бургас) и Светослава Пенчева (Пловдив).

Сред претендентите, застанали пред Прокурорската колегия днес, двама бяха работили в звеното „Антикорупция“ на СГП, един бе медийно известен прокурор, пред адровиците застана и клаирана претендентка за европейски прокурор. А повечето даваха примери с гръмки разследвания, в които са участвали.

Мая Ковачева, следствен отдел СГП е била част от екипа, „разследващ краха на една от най-големите банки в България“ – очевидно КТБ. Тя говореше за новите световни тенденции за разследването, включително че все повече стават доказателствата в електронен вид. Мотивацията си да участва в подбора обясни така: „От усвояването на евросредствата зависи какъв въздух ще дишаме, каква вода ще пием, в какви болници ще се лекуваме, дали ще оцелеем. Нужни са много мотивирани и решителни хора да се изправят срещу добре подготвени и материално и кадрово обезпечени правонарушители“.

Следовател Ковачева е депозирала и отговори на въпросите на неправителствени организации.

Милко Момчев горе вдясно

Милко Момчев, СГП е познат от ред медийни дела. Той бе и прокурорът по „Алабин“, който бе прекатявал делото, после внесе обвинителен акт за едни престъпления, а след оправдателните присъди пред медиите бе говорил за други. По този повод срещу него имаше сигнал от защитата, но прокуратурата не откри нарушения на Етичния кодекс. Пред кадровиците днес Момчев говореше за трудната работа в ПРБ навремето и как „под вещото ръководство на тогавашния главен прокурор“ (Никола Филчев) са започнати разследвания по приватизация и банки (прикрючили безславно – б.р.). Каза че първото дело, в което е участвал, е било срещу Майкъл Капустин . Спря се на делото „Октопод“,  което го научило да не прокурор на бюро. По него придобил и опит за защита на свидетели, а свидетелите на ЕП вероятно ще са застрашени. Имал афинитет към международното право, бил е подлаган натиск и напрежение и устоял.

Пламен Петков, районен прокурор на Сливница очерта мисията на новата Европейска прокуратура така: загубите от измами и др. с евросредства са над 50 милиарда евро, този ресурс трябва да остане в ЕС  и да бъде използван за нещо смислено.

Преслава Петкова, следствен отдел, спецпрокуратура е работила е в „Антикорупция“ на СГП, от 2017 г. е следовател в СП. Тя писмено е отговорила на въпросите на неправителствени организации.

Изслушаните слебодяд бяха само дами – така се случи и вчера.

Радостина Цанева, следовател в Пловдив, командирована към СП каза: „Няма български магистрат  с широките правомощия на европейския делегиран прокурор“. Затрудни се в отговора дали той може сам да прекратява дело, без решение на постоянната камара.

Светлана Шопова-Колева

Светлана Шопова-Колева, СГП през 2019 г. заедно с Десислава Пиронева и Теодора Георгиева бе сред нашите три номинации за европейски прокурор, от Съвета на ЕС тогава бе избрана административната съдийка Теодора Георгиева. А Десислава Пиронева стана зам.-главен прокурор при Иван Гешев.

В момента Шопова-Колева е в специализирания отдел на СГП за дела с обществен интерес и срещу хора от властта. Отговаряше детайлно на въпросите, ангажира се да изпрати и отговорите си на питанията на неправителствените организации.

Светлана Стоянова-Вайзе, следовател в Сециализираната прокуратура обяви, че кандидатства по лично убеждение. Разказа как като млад следовател, като са паднали границите, си е мислела и за това какви възможности и за правонарушители предоставя това. Работила в екипи по разследване с Испания, с Швеция, Германия, Франция. Работила по САПАРД

Днес беше и редът на отказалите се Светомир Бабаков и Светослава Пенчева.

Утре са последните изслушвания, в петицата е и единственият съдия в надпреварата Христо Крачунов от СРС.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.