Последни новини
Home / Законът / Между болниците, военновременните запаси и COVID-19 вредиха и поправки в Закона за хазарта

Между болниците, военновременните запаси и COVID-19 вредиха и поправки в Закона за хазарта

Defakto.bg

Депутатите гласуваха окончателно поправките в Закона за извънредното положение, който за пореден път стана тепих за промени в още осем закона, сред тях и  Законът за хазарта. Наред с мерки в подкрепа на парите на изнемогващите в кризата общини, през  преходните и заключителните разпоредби бяха изменени  Законът за ДДС, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за хазарта, Законът за националната стандартизация, Законът за държавните резерви и военновременните запаси, Законът за семейните помощи за деца, Законът за държавния бюджет и Законът за социалните услуги.

Забележително е, че  с техниката „преходни и заключителни разпоредби“ на закона за извънредното положение, бе  въведен държавен монопол върху игра кено и решено тя да се получава като лиценз за числови лотарийни игри –  предложение, наречено „компот“ още при първото четене на законопроекта.

Румен Гечев от БСП опреди процедурата като абсурдна:

Когато се обсъждат промени в закона за извънредното положение, когато расте броят на заразените, когато имаме проблеми с болниците и с ваксинирането, някой е решил един месец преди изборите да кешира, да прибере последите пари, които може, може би да ги вкара и в изборите. И слагаме като сандвич между болниците и COVID-19 промени за хазарта, и след това разглеждаме военновременните запаси. Това е перверзия”. Той настоя разпоредбата за хазарта, да се гласува отделно и да бъде отхвърлена.

Призивът му остана глас в пустиня, а мнозинството подкрепи предложението на шефката на бюджетната комисия  Менда Стоянова. На Стоянова  не може да се отрече, й стана навик да внася  поправки през преходни разпоредби на закони, които нямат нищо общо с обсъжданите. Наскоро по същия начин през преходните разпоредби на извънредния закон, докато се обсъждаха изборни правила,  Менда Стоянова  прокара отново промени в Закона за хазарта и утвърди силно критикуваната практика на  заобикаляне на реда за приемане на законите, посочен в  Конституцията.

В петък, парламента реши, че на хората, които са в неплатен отпуск заради пандемията или предстои да излязат в такъв, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж и осигуряване за пенсия върху минималната работна заплата, а не на реалната, получавана по време на работа.

По време на неплатения отпуск всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права. Ако здравните вноски не са плащани само три месеца, здравните права се запазват, но ако има само още един месец три години назад, за който не е направена вноска, правата ще се губят, каза  Менда Стоянова.   Хипотезата обаче остава правно неизяснена, защото „принудителния  престой“ не е по вина на  работника, не е и заради  производствена необходимост, за да е за сметка на работодателя. „Престоят“ е по заповед на здравния  министър заради пандемията.  Очевидно е, че въпросът трябва да бъде законово изяснен от управляващите и то тъкмо в закона за извънредното положение. Не е  редно липсата на юридическо решение да се стоварва върху уязвими  граждани в условия на противоепидемична обстановка.

След настояване на Омбусмана, беше прието, че няма да се налагат обезпечителни мерки, нито ще се извършват действия на принудително изпълнение върху парични средства, изплатени от правителството на работници и служители като компенсация за последиците от COVID-19.  Мярката ще важи до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка.

Приетo бе и уеднаквяване на помощите за отглеждане на дете с трайно увреждане. Доходът за доброволните приемни семейства ще бъде равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

От 1 януари 2021 г. здравното министерство ще може да изплаща  допълнителни възнаграждения и да ги изплаща  за постигнати резултати на свои служители, работещи при неблагоприятни условия по време на извънредната обстановка, включително за дейности, свързани с ваксинацията срещу COVID-19. служителите от здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия  по време на обявеното извънредно положение.

Общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета.  Ако не са ги изплатили до края на миналата година, ще могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.