Последни новини
Home / Законът / На първо четене в парламента: Единодушно “за” промените в Закона за адвокатурата

На първо четене в парламента: Единодушно “за” промените в Закона за адвокатурата

Defakto.bg

Единодушно, с 86 “за”, без “против” и “въздържали се” депутатите приеха на първо четене промените в Закона за адвокатурата.

А после и съкратиха срока за предложения за второ четене на три дни. Очевидно амбицията е измененията без забава да бъдат разгледани и на второ четене. А в правна комисия избраниците вече си обещаха този път проектът да не обраства с разни идеи, без връзка с конкретната материя (“без пчели и гори”, по израза на Хамид Хамид).

Промените са известни и са в два аспекта. Първият е даване на възможност за регистриране на еднолични адвокатски дружества, което ще позволи на защитниците да изберат различен начин на облагане. В момента те плащат данъци като физически лица по ЗДФЛ и им се признават само 25 % разходи. При регистрирано дружество облагането ще е по Закона за корпоративното подободно облагане, по който могат да бъдат приспаднати всички пеално извършени разходи.

Другата промяна е заличаване на забраната адвокат да е управител на търговско дружество или изпълнителен директор на АД. Тя се определя като остаряла и в разрез с практиката в ЕС, още повече, че и в момента защитниците могат да са съдружници и акционери. Забранено им е да са търговци и това вето остава.

Промените са предложени от Висшия адвокатски съвет и внесени от четирима от ГЕРБ.

Подкрепа в пленарна зала изказаха двама депутати адвокати Филип Попов (БСП) и Христиан Митев (Обединени патриоти). Митев определи предложенията и като “мярка за подпомагане на адвокатите във времената на пандемия и икономическа криза”. Както и като стъпка в реформата на адвокатурата и нов адвокатски закон.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС …

Съдът: Кристиан Николов остава под домашен арест

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.