Последни новини
Home / Законът / На първо четене в парламента: Единодушно „за“ промените в Закона за адвокатурата

На първо четене в парламента: Единодушно „за“ промените в Закона за адвокатурата

Defakto.bg

Единодушно, с 86 „за“, без „против“ и „въздържали се“ депутатите приеха на първо четене промените в Закона за адвокатурата.

А после и съкратиха срока за предложения за второ четене на три дни. Очевидно амбицията е измененията без забава да бъдат разгледани и на второ четене. А в правна комисия избраниците вече си обещаха този път проектът да не обраства с разни идеи, без връзка с конкретната материя („без пчели и гори“, по израза на Хамид Хамид).

Промените са известни и са в два аспекта. Първият е даване на възможност за регистриране на еднолични адвокатски дружества, което ще позволи на защитниците да изберат различен начин на облагане. В момента те плащат данъци като физически лица по ЗДФЛ и им се признават само 25 % разходи. При регистрирано дружество облагането ще е по Закона за корпоративното подободно облагане, по който могат да бъдат приспаднати всички пеално извършени разходи.

Другата промяна е заличаване на забраната адвокат да е управител на търговско дружество или изпълнителен директор на АД. Тя се определя като остаряла и в разрез с практиката в ЕС, още повече, че и в момента защитниците могат да са съдружници и акционери. Забранено им е да са търговци и това вето остава.

Промените са предложени от Висшия адвокатски съвет и внесени от четирима от ГЕРБ.

Подкрепа в пленарна зала изказаха двама депутати адвокати Филип Попов (БСП) и Христиан Митев (Обединени патриоти). Митев определи предложенията и като „мярка за подпомагане на адвокатите във времената на пандемия и икономическа криза“. Както и като стъпка в реформата на адвокатурата и нов адвокатски закон.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.