Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата внесе в спецсъда прашасалото дело за „Белене“ – без обвиняемия Делян Добрев

Прокуратурата внесе в спецсъда прашасалото дело за „Белене“ – без обвиняемия Делян Добрев

Defakto.bg
На финалната права бившият депутат от ГЕРБ отпадна тихомълком от делото „Белене“, по което през 2016 г. бе обвинен за безстопанственост като министър

На 8 февруари т.г. прокуратурата тихои без обичайните фанфари е в съда прашасалото дело „Белене“, от което като обвиняем е отпаднал енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи Антикорупционният фонд (АКФ), цитиран от „Сега„.  Делото е за безстопанственост в особено големи размери.  Обвинителният акт е по преписка на отдел „Специализиран“ на Софийската градска прокуратура (СГП). От справката се вижда, че прокуратурата е изправила пред съда бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК.   Обвинението изчисляваше щетите за надполовин милиард лева, припомня АКФ.

2016 г., Румен Овчаров и адвокат Васил Василев на излизане от Столичното следствие

По думите на  Румен Овчаров тогава, щeтaтa e нacтъпилa, нe зaщoтo e пoдпиcaн дoгoвop, a зaщoтo Бopиcoв го е cпpял.  Aдвoĸaтът мy Bacил Bacилeв oбяви обвинениеото за несъстановомерно , а ако  бъде внесено в съда,  ще последва оправдателна присъда. Адвокатът обясни също, че  пpoĸypaтypaтa иcĸa дa дъpжи няĸoй oбвинeн в cлeдвaщитe двe гoдини и дa нe ce пpaви нищo. С известна времева разлика,  прогнозата на Васил Василев  за застоя на делото  се сбъдна.

Остава неясно защо от делото като обвинеям е изпаднал Делян Добрев – единственият човек на ГЕРБ, а внасянето не бе  обявено публично.  Навремето Добрев сам се отказа от имунитета си по обвинението за  „Белене“.

„Остава неясно защо, въпреки големия обществен интерес и по този случай, той е третиран различно например от делото „Бобокови“, което е внесено в Специализирания съд в същия ден, 8 февруари – и за този факт институциите не са пропуснали да информират обществеността„, пише АКФ във Фейсбук.  За Бобокови прокуратурата разпространи напоително прессъобщение, а на следващия ден по искане на адвокатите спецсъдът организира публично разпределение на делото.

През 2016 г. обвинението твърдеше, че Делян Добрев е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост –  като министър на икономиката не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.  Въпреки вменените му права и задължения, не предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на МС от март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“. В резултат на това продължили плащанията към дружеството архитект – инженер на централата. От това била нанесена щета в особено големи размери на НЕК в размер на 4 561 697 евро.

За Овчаров обвинението твърдеше, че в края на ноември 2006 г. като министър и принципал на НЕК не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на споразумение с руската компания „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“. По силата на това споразумение дружеството било ангажирано да направи идеен проект със степен на завършеност, техническо задание за блоковете на електроцентралата и пр., но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ не се стигнало. От това настъпила щета в особено големи размери 193 189 000 евро.

Според ѝ информация досега през 2007 г. Петър Димитров – като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК, умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян. На тях е възложено управлението на обществено при сключването на Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене. Щетата от това е 77 172 475 евро.

Велков и Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка – въпросният рамков договор на стойност 205 млн. евро с президента на затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“, Русия.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.