Последни новини
Home / Законът / Решенията на Евросъда в Страсбург от февруари до ноември 2020-а – в нов бюлетин

Решенията на Евросъда в Страсбург от февруари до ноември 2020-а – в нов бюлетин

Defakto.bg

Бюлетин с „Решения на ЕСПЧ по дела срещу България“ за периода февруари – ноември 2020 г. е публикуван на сайта на Министерство на правосъдието, информираха оттам.

В него са включени всички 53 решения, постановени от Европейския съд по правата на човека за посочения период. Съдът е заличил от списъка на делата една жалба срещу България, поради постигнато приятелско споразумение.

Това е пореден брой, 16-и,  на бюлетина с „българските“ дела на Европейския съд. Решенията са по нарушения на чл. 2 – право на живот, чл. 3 – забрана за изтезания, чл. 5 – право на свобода и сигурност, чл. 6 – право на справедлив процес, чл. 8 – право на зачитане на личния и семеен живот, чл. 9 – свобода на мисълта, съвестта и религията, чл. 10 – свобода на изразяването, чл. 11 – свобода на сдружаването, член 1 от Протокол 1 за защита на собствеността, член 2 от Протокол 7 за правото на обжалване в наказателното производство, член 4 от Протокол 7 за забрана за повторно осъждане или наказание (делото „Велков срещу България“, осъден едновременно и административно по указ за срещу футболното хулиганство и накателно, за хулиганство по НК).

Сред публикуваните дела са „Д.К. срещу България“ – за липсващата възможност за обжалване на настяването в Дом за малолетни и непълнолетни. „Y срещу България“ за липсващо ефективно разследване на сигнал за изнасилване. „Пендов срещу България“ – за иззетия при акция на ГДБОП сървър, на който е била качена и платформата Читанка.„Bou Hassoun срещу България“ за липсата на ефективни правни средства за защита при експулсиране. „Койчев срещу България“ за невъзможността на един биологичен баща да предяви иск за бащинство и други.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.