Последни новини
Home / Законът / Шансът на партията на Божков да се регистрира в ЦИК се стопи, прокуратурата прати протест

Шансът на партията на Божков да се регистрира в ЦИК се стопи, прокуратурата прати протест

Defakto.bg

Направи го в последния възможен момент

Софийската градска прокуратура пусна протест срещу решението на СГС за регистриране на партията “Гражданска платформа Българско лято”. Това съобщиха от Софийския градски съд.

Протестът заличи шанса на партията, чийто вдъхновител е Васил Божков, да внесе документи в ЦИК до 17 февруари. Така, ако иска да участва в парламентарните избори на 4 април, трябва да търси съюзници за коалиция.

Днес изтичаше срокът за прокурорския протест и, очаквано, той бе внесен в последния момент. Оттук нататък има 7 дни за депозиране на възражения по него и едва след това казусът се изпраща на Върховния касационен съд. По закон ВКС се произнася по партийните регистрации в 14-дневен срок от сезирането и решението му е окончателно.

Онлайн учредяването на новата партия е било на 3 януари, за неин председател е избран бившият маркетинг директор на “Еврофутбол” Борил Соколов. Документите за регистрацията на “Българско лято” са внесени в СГС на 13 януари, а първото заседание трябваше да е на 29 януари, но не се състоя заради възражение на прокуратурата за нередовно призоваване. На 5 февруари съдия Светослав Василев обяви решението си партията да бъде регистрирана. СГП бе против, като видя аргументи и в лъва в емблемата на “Българско лято”, оприличавайки я на кутия на енергийна напитка.

В протеста си обвинителят Милен Ютеров е изтъкнал всичко, което бе отхвърлено от СГС. Сред тях – имало задрасквания и поправяния в списъа на партийните членове, липвали доказателства за онлайн учредяването, плюс емблемата.

Пpи пpoизнacянeтo нa peшeниeтo cъдия Светослав Bacилeв от СГС oбяви – извъpшeнa oт нeгo пpoвepĸa нa лoгoтo нe e ycтaнoвилa пpилиĸa c пocoчeнитe oт ΠPБ eмблeми, a cпpaвĸa в ГPAO e oтĸpилa caмo пeт нecъoтвeтcтвия, ĸoeтo нe oпopoчaвa ocтaнaлитe дeĸлapaции. Bнeceни и пpeдcтaвeни ca вcичĸи изиcĸвaни oт зaĸoнa дoĸyмeнти.

На снимката: прокурорът по делото Милен Ютеров

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.