Последни новини
Home / Законът / Листата на ВСС за европейски делегирани прокурори: Трима следователи, един съдия и шестима обвинители (сред тях прокурорът на Божков)

Листата на ВСС за европейски делегирани прокурори: Трима следователи, един съдия и шестима обвинители (сред тях прокурорът на Божков)

Defakto.bg

Тя донякъде съвпадна с личната класация на Иван Гешев 

В най-дългия си ден по подбора на европейски делегирани прокурори от България Прокурорската колегия на ВСС подреди, с гласуване, листата си от 10 избраници измежду 31 кандидати. Техите имена ще бъдат изпратени на Европейската прокуратура, окончателното решение за назначаването е на Лаура Кьовеши.

Предпочетените от кадровиците ни претенденти са петима прокурори, трима следователи и един съдия.

Преди гласуването всеки от деветимата от Прокурорската колегия поименно изброи своите предпочитания плюс мотиви. Направи го и Иван Гешев.

Листата на предпочетените в голяма степен се покрива с неговата. Но не съвсем – което, явно, се и целеше. Така например при масово изразена подкрепа за обвинителя на Васил Божков от спецпрокуратурата Венцислав Фердинандов, Гешев не го включи сред неговите избраници. Затова пък той единствен отличи кандидатурата на Димитър Младенов, СГП (обвинителят който при изслушването очерта идните предизвикателства при противоречия между Кьовеши и Гешев, получи само 1″за), спря се и на впечатляващия претендент Станислав Стойков, СГП, в момента командирован като национален експерт в Олаф, Брюксел (подкрепиха го с 4 „за).

Подбраните   

Светлана Шопова-Колева

Най-много гласове – 8″за“ получи Светлана Шопова-Колева от СГП, която бе и сред трите ни кандидатури за единствен европейски прокурор (на позицията в Европа бе избрана административната съдийка Теодора Георгива).

Вероника Трифонова

Следват я Вероника Трифонова от СРП (някогашен шеф на кабинета на главния прокурор Борис Велчев), Божидара Ганева-Димова СРП, Бойко Калфин ОП-Кюстендил с по 7 гласа „за“.

По 6 „за“ получиха следователката от НСлС Бисерка СтояноваВенцислав Фердинандов СП, Преслава Петкова – следовател от СП, Мая Ковачева – следовател СГП, единственият съдия Христо Крачунов, Димитър Беличев – ОП-Пловдив.

Толкова гласове има и Димитър Хаджийски, асистент на представителя ни в Евроджъст, но е с по-малък стаж, както и столичният следовател Десислав Цанев.

В листата на Гешев, обявена от самия него, бяха (сочим и аргументите на главния прокурор):

Бисерка Стоянова, НСлС – един от безспорните авторитети в следствието

Божидара Ганева-Димова, СРП – лично не я познавам, притесняваше се, но даде добри отговори, владее английски и испански, завършена магистърска програма, отзивите за нея между колегите й в СГП са много добри.

Бойко Калфин, ОП-Кюстендил – нямам честта да познавам лично, но се представи много добре.

Вероника Трифонова, СРП – неговата изненада, една от най-добрите презентации, много въздействащо, суперпрезентация.

Десислав Цанев, следовател СГП – неконфликтен.

Димитър Беличев, ОП-Пловдив.

Димитър Младенов, СГП – най-спорната кандидатура, много мислех дали да дам вота си за него. Нямам преки впечатления, но  той има впечатляващ не само юридически стаж и отличен английски, но и научна степен д-р по наказателно право.

Светлана Шопова-Колева, СГП – една от безспорните кандидатури.

Станислав Стойков, СГП.

Христо Крачунов – съдията.

„Уважаваме всеки кандидат, дори и онези, които не уважат нас“, заключи в изказването си Иван Гешев.

Кой какво каза преди това

Гергана Мутафова – имам 4 основни критерии. Първо, практически опит по икономически и данъчни престъпления, както и опит по злоупотреби със средства на ЕС. Второ, пряката работа на делегираните прокурори съобразно регламента. Трето, безупречни етични стандарти и да не е имал досег с нарушаване на дисциплинарната рамка, да няма съмнение за високите му етични стандарти. И, четвърто, комуникационни умения, както и работа в екип.

Георги Кузманов – не мога да подкрепя онези, които се представиха по-плахо. Нито онези, които за да промотират себе си преразкаха делата, по които са работили

Калина Чапкънова – проведена бе изключително прозрачна и публична процедура.

Евгени Иванов – убедих се колко много интелигентни и ерудирани колеги има в системата. Да показват стоицизъм, да владеят емоциите си.

Йордан Стоев – на първо място за мен са представянето на събеседването, личните впечатления, изложената мотивация – информацията за обучителните еминари и владените езици. Като критерии първо практическият опит в наказателното право, уменията за комуникация и работа в екип. Познаването на правната рамка.

Огнян Дамянов – всяко участие в конкурс е изпитание и изисква кураж, смелост, знание, излизане от зоната на комфорт. Колеги, не се отказвайте, всеки изпит е възможност да израствате,  продължавайте напред! Неговите критерии – хъс, почтеност, умение за работа в екип.

Иван Гешев – моите критерии. Как изнесоха презентацията си, както е модерно да се казва. Ако си неуверен в процедура, която е по-скоро интервю и разговор между колеги, ако не можеш да представиш себе си по най-добрия начин то тогава как ще защитаваш интересите на ЕС пред съда. Способността за екипност и комуникативност, ако егото ти е доминиращо, това е проблем. Друго – хубаво е 10-те предложени да имат различен профил, различни доминиращи качества, които да се допълват. Примери – не само да си работил като прокурор, изключително важно е да си извършвал работа по разследването, също изключително важно е да си бил следовател – друг поглед от прокурора, да имаш и още-друг поглед, примерно юрисконсулт по обществени поръчки, изключително положително и един съдийски поглед.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. П.Петков

    Защо не бе включен в кандидатите и пловдивския шеф на прокуратурата -Румен Попов!?Отговорен ,независим ,работлив ,отличен организатор и професионалист…!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.