Последни новини
Home / Законът / Последните изслушани за делегирани прокурори: От евровизии през ковид престъпност до десанта в Президентството

Последните изслушани за делегирани прокурори: От евровизии през ковид престъпност до десанта в Президентството

Defakto.bg

Интересни бяха кандидатите от последната петица, изслушана от Прокурорската колегия в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори.

Например един от тях – Станислав Стойков от СГП, в момента командирован есперт в ОЛАФ, който се включи онлайн от Брюксел, представи определено „европейска“ визия за работата в новата Европейска прокуратура и за подхода към престъпленията, които ще разследва тя. Друг от претендентите – зам.-шефът на Военноокръжната прокуратура в София полк. Стоян Лазаров пък се оказа познат на по-дългогодишните съдебни репортери и като служител на НСО, охранявал главните прокурори Татарчев и Филчев. А в най-ново време и като един от участниците в десанта в Президентството през юли, провокирал мощния граждански протест. Имаше и любопитни разкази за специализиран отдел по престъпленията, свързани с Ковид пандемията. Изслушан бе и единственият съдия в надпреварата Христо Крачунов от СРП.

По-късно днес, от 14 ч. кадровиците се събират в сградата на ВСС за обсъждане и гласуване. Всеки от деветимата от колегията има право на 10 „за“, претендентите са 31. 

Както писахме, правилата на ПК предвидиха след гласуването да изпратят на Лаура Кьовеши десет имена за европейски делегирани прокурори, каквато е и бройката за България. А едва при отхвърляне на някоя от кандидатурите да се изпрати следващият по брой получени гласове. (Повече за кандидатите тук , за изслушванията им тук, тук и тук)

Целта е да предложим на Европейската прокуратура подходящи кандидати, последната преценка е нейна, обяви при откриването на последното изслушване Иван Гешев.

Станелия Караджова, следовател в Специализираната прокуратура отчете, че е завършила английска гимназия, право и философия, отговари на английски на двата въпроса на БИПИ. На питането на неправителствената организация дали й е оказван институционален или друг натиск по време на работата й като магистрат, заяви: изградила е имидж на човек, който не се поддава, натиск се прилага там, където може да бъде приет.

Станислав Стойков, СГП  е командирован в момента като национален експерт в ОЛАФ от юли 2019 г. Бил е в първия випуск младши прокурори на НИП, от години работи по иономически дела. В Брюскел е участвал в подготовка на регламент, предвиждащ включително достъп на ОЛАФ до банкова информация, както и подпомагащо разследване. Спря се на диретивата, която определя материалната компетентност на Европейската прокуратура. Говори на кадровиците за европейската зелена сделка и че  извън познаването на чисто икономическите престъпления за добрата работа в ЕП  могат да се наложат и по-специални познания, например връзката екологично – финансово престъпление става много тясна.

Полк. Лазаров на излизане от „Дондуков“-2

Стоян Лазаров, зам.-военноокръжен прокурор, София. Беше в екипа на НСО, охранявал Татарчев и Филчев. Полковник, в системата от 2003 г. като военен следовател. Отчете като свой актив делата за присвоявания срещу ген. Кирчо Киров, приключили дотук с осъдителни присъди на две инстанции. Работил е по делото „Червей“ (заради дадените разрешения за СРС по което бе осъдена бившата председателка на СГС Владимира Янева). Многократно е награждаван от главните прокурори. Бе сред магистратите, влезли през юли в Президенството (военните бяха там заради претърсванията в абинета на съветника Илия Милушев. Той бе задържан, после му определиха гаранция, а съдът обяви задържането за незаконно).

Тодор Куюмджиев, СРП изтъкна, че появата на пандемията и липсата на съдебна практика по престъпленията, свързани с нарушаване на противоепидемичните мерки, е била предизвикателство. Създаден е бил специализиран отдел надзор за законност Ковид-19, в който той е бил и там са създали пътна карта на разследване на престъпленията, дало бърз резултат. (Дали са отчели и съдебните отмени на налагани санкции?) Определя се като дисциплиниран и отговорен, приема трудностите като предизвикателство.

Христо Крачунов, СРС – единственият съдия представи опита си и от работата в АДФИ и в разплащателната агенция по САПАРД на „Земеделие“. Има над 11 години стаж като съдия, произнасял се е по реда на косвения контрол по санкциите. Като мотивация да издигне кандидатурата си посочи, че макар да не е бил прокурор има  познания и опит в сферата на злоупотребите с евросредства. В личен план – по-динамична работа, с по-голяма креативност, участие в изграждането на ЕП е професионално предизвикателство. На въпрос как ще преодолее липсата на опит в провеждането на досъдебно производство отвърна, че освновните доказателства ще се събират чрез разпит на свидетели, назначаване на експертизи, а такъв опит той има.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.