Последни новини
Home / Законът / МВР опитва да заобиколи решение на съда и отново да събира неплатени глоби на границата

МВР опитва да заобиколи решение на съда и отново да събира неплатени глоби на границата

Defakto.bg

МВР подновява идеята си да събира неплатени глоби на границата, въпреки критиките на Омбудсмана, решение на ВАС и на КС от 2012 г.  Вътрешният министър Христо Терзийски предлага промени в правилника за дейността на МВР, с които се записва, че и граничните полицаи могат да проверяват дали пътуващите имат неплатени глоби и невръчени фишове за пътни нарушения, съобщи mediapool.bg.

Те ще могат да извършват  „контрол по спазване на правилата за движение в района на международните летища, както и проверка по отношение на контрола по спазване на правилата за движение в автоматизирана информационна система на МВР за невръчени електронни фишове и за наложени наказания глоба, незаплатени в срока за доброволно плащане, тяхното връчване и предоставяне на възможност за заплащане на глобите на място в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, изградени на международни шосейни пътища.

Така   ще се постигне  „засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта на наложените наказания глоба. Ще се предостави възможност за тяхното заплащане от собствениците или ползвателите на моторни превозни средства на място в зоните на ГКПП, изградени на международни шосейни пътища„, казва в мотивите си  Терзийски.

МВР започна масовите проверки на границата през лятото на 2020 г. след като Закона за движение по пътищата посочи, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение на автомобила. Така ако някой се окажеше с неплатена глоба и не я плати веднага на границата, не можеше да пътува.  По този повод избухна обществено недоволство, а омбудсманът призова вътрешния министър да преустанови практиката, защото противоконституционно възпрепятства гражданите да напускат страната.

На 12 ноември м.г. тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи.  Повод бе дело,  образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) – Благоевград, с което бе отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби.

В решението си ВАС записа, че граничните полицаи  нямат  правомощия да правят проверки в системата за невръчени глоби, наказателни постановления и фишове.

Върховните съдии изрично подчертаха, че: „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението  си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

Съдът посочи още:  Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт).  Освен това според правилата за свободно придвижване в ЕС граничните проверки следва да са минимални и да не затрудняват пътуването.  

Любопитен бе прочита на съдебния акт от вътрешния министър, който тогава обяви, че решението на съда засяга само наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби, издавани  на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи.  Така той подсказа, че определението на съда няма да пусне корени в МВР, макар че казаното за две КПП- а, важи и за останалите. Според виждането на министъра пропуските са само в липсата на изрично правомощие на Гранична полиция да извършва проверките, а не, че те  нарушават основни права и свободи.

Може би неслучайно подновеното намерение не държи сметка  за висящо дело по въпроса пред КС.  През юли м.г. Диана Ковачева атакува пред КС като противоконституционни текстовете от Закона за движението по пътищата, които ограничават основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава.

Не би могло да се приеме, че разпоредбите на чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“ от ЗДвП са в съответствие с Конституцията. В основата на законовите текстове е икономически интерес за събиране на вземания на държавата (неплатени глоби), който обаче не оправдава засягането на основни конституционни права, каквито са свободното придвижване и напускането на пределите на страната, регламентирани в чл. 35 от Конституцията на Република България. Посочените права могат да бъдат ограничавани само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Събирането на неплатени глоби на границата и обвързването на тяхното плащане с правото да напуснеш пределите на страната, е неприемливо и не оправдава ограничаването на правата, предвидени в конституционната разпоредба. Финансовият интерес на държавата не е сред възможните основания за ограничаване на посочените конституционни права на гражданите“, четем сред множеството мотиви на  Ковачева.

Още 2012 г. по искане на по-предишния омбудсман Константин Пенчев съдът се произнесе  по подобни разпоредби, които също не се разрешаваха  напускането на страната от лица, които не са платили  данъците.   Обяви ги за противоконституционни.

По сегашния казус решение на съда, уви,  още няма.  Удобно за намерението да се поднови  една съмнителна практика.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.