Последни новини
Home / Законът / Подборът на европейски делегирани прокурори – перфектна математическа калкулация

Подборът на европейски делегирани прокурори – перфектна математическа калкулация

Defakto.bg

Така смята изпълнителният директор на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер

Гласуването на Прокурорската колегия за европейски делегирани прокурори беше почти перфектна математическа калкулация. Тази оценка на финалната част на процедурата за подбор у нас даде Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Де факто плътно следеше процедурата, включително и гласуването. На 13 февруари следобяд деветимата от Прокурорската колегия подредиха своята листа с 10 избраници измежду 31 кандидати. Избраните получиха съответно по 8, 7 и 6 „за“, като под чертата остана поне един с резултат 6 „за“ (Димитър Хаджийски, СГП), а може би и втори – столичният следовател Десислав Цанев, при които стажът се оказа по-малък. За одобрение на Лаура Кьовеши се изпращат петима прокурори (включително обвинителят на Васил Божов от спецпрокуратурата), трима следователи и един съдия (единствен такъв и в надпреварата).Правилата на самата ПК позволяваха всеки кадровик да даде само 10 „за“, но главният прокурор на ЕС не е длъжна да се съобрази с нашия подбор.

За европейските делегирани прокурори, освен общите рамки на работата им – на терен, в съответните държави – остават ред неизяснени въпроси. Например какви заплати ще получават – национални или европейски, както и къде ще се връщат след приключването на мандата. По закон, докато са делегирани те са част от ПРБ, но дотук. В същото време сред подбраните – освен съдията, има включително и следовател от НСлС, то ест на върховно ниво, а въпросът за статута „после“ е важен и по отношение на тяхната независимост по европейските дела.

Според правилата на ПК бе осъществен „подбор“, но въведеното ограничение за 10 „за“ го елиминира и го превърна в „избор“, коментира Биляна Гяурова пред БНР. Тя смята, че Прокурорската колегия трябва да публикува пълния списък от 31 кандидати и подреждането им според вота. И благодари на 12-те претенденти, отговорили на въпросите на БИПИ, зададени в рамките на процедурата – сред тях за това дали са подлагани някога на натиск и как реагират на него. „Нашите въпроси, според мен, бяха по-адекватни от въпросите на самите членове на ПК, които бяха като по конспект. А целта на тази процедура беше друга – да се видят качествата, подготвеността за високите изисквания за етика и интегритет. Голямата част от въпросите на ПК бяха хипотетични, защото все още не се знае как точно ще се осъществява работата на европейския делегиран прокурор“, каза Биляна Гяурова.

На въпрос доколко тези прокурори ще са еманципирани от щатното си място в ПРБ, отговорът бе: „Те са в едно разкрачено положение, в един шпагат, защото остават прокурори и следователи по националното законодателство, а ПРБ е йерархична структура, опасността от натиск остава. В България могат да бъдат разписани перфектни закони, но изпълнението куца“.

Биляна Гяурова подчерта също, че разследвания по националното законодателство (включително за обществени поръчки) няма как да не стартират чрез европейските делегирани прокурори и това ще е тест за тяхната почтеност, възможност да удържат на натиск и да работят само за интересите на общността.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.