Последни новини
Home / Законът / Предложение: Да отпадне задължението адвокатите да носят тоги в съда

Предложение: Да отпадне задължението адвокатите да носят тоги в съда

Defakto.bg

И частните съдебни изпълнители настояват да получат избор на данъчен режим

Да отпадне законовото задължение за адвокатите да се явяват с тоги пред съда и занапред носенето им да е само възможност.

Симеон Найденов

Това предлага Симеон Найденов от „Воля“ за второто четене на промените в Закона за адвокатурата. Миналия петък парламентът определи 3-дневен срок за предложения. Той изтича днес.

Става дума за измененията, предвиждащи регистрирането на еднолични адвокатски дружества, а оттам и друг данъчен режим за защитниците по Закона за корпоративното подоходно облагане. Другите предложения са да отпадне забраната адвокатите да са управители на търговски дружества или изпълнителни директори на акционерни дружества. Правната комисия ще разгледа проекта за второ четене утре.

Предложението на Симеон Найденов, единствено дотук, е в чл. 40, ал. 7 от Закона за адвокатурата думите „е длъжен“ да се замени с „може“. Депутатът обяснява, че така ще отпадне задължението на адвокатите да се явяват в съдебни зали с тоги, но законът няма да забранява на онези от тях, които желаят, да го правят. В мотивите си Найденов изтъква, че сегашното задължение почти не се спазва и причините са много. Сред тях – не са осигурени гардеборни или други помещения, където адвокатите да съхраняват тогите или дрехите си, различните съдилища са в различни сгради и в рамките на един ден на един адвокат може да се наложи да обиколи всичките и няма как непрекъснато да носи и тогата като багаж. В тази връзка и ВСС счита, че явяването без тоги на адвокатите е уместно и препоръчва на административните ръководители на съдилища да осигурят помещения, в които адвокатите да обличат тогите си, но тази препоръка не е изпълнена в по-голямата част от съдилищата.

Становище на ЧСИ: За да е справедливо, частните изпълнители и нотариусите също трябва да получат облекчения

Георги Дичев

Към проекта за ЗА има три постъпили становища. В едното Агенцията по вписванията заявява, че измененията не касаят нейната дейност и затова няма да излага становище по същество.

Второто е на Камарата на ЧСИ , подписано от председателя Георги Дичев.

В него се заявява, че депутатите предлагат право на избор на данъчен режим, но само за адвокатите, не и за ЧСИ и нотариусите, което не е справедливо. Частните изпълнители подрепят поправите за адвокатите, но настояват същото право на избор да имат и ЧСИ, и нотариусите.

Аргументите: И двете професии упражняват публични функции, делегирана от държавата дейност, която не само имат право, но са длъжни да извършват и то непрекъснато, независимо от това колко високи са разходите и какви са приходите им. Размерът на таксите на ЧСИ и нотариусите, които формират приходите им, е точно определен в тарифи, приети с постановления на МС с цел еднаквото им прилагане спрямо всички граждани и юридически лица и те не могат свободно да ги договарят.

Адвокатите, ЧСИ и нотариусите като самоосигуряващи се лица попадат в най-ниската категория лица, упражняващи свободна професия с 25 % нормативно признати разходи по чл. 29, ал. 1 т. 3 ЗДФЛ. Свободните професии по правило упражняват дейността си еднолично, без нает персонал и без специално изискване към тях за мястото, откъдето упражняват дейността си. Те не организират дейността си като предприятие. За разлика от тях ЧСИ и нотариусите са длъжни да покриват високи стандарти, въведени с устройствените закони: кантори с минимум две помещения, вещно право върху канторите, задължителна застраховка „професионална отговорност“ с минимално покритие от 1,2 милиона лева, поддържане защитата на личните данни по дела, големи архиви. На адвокатите, ЧСИ и нотариусите е забранена каквато и да е друга дейност извън посочената в устройствените закони и за разлика от другите свободни професии не могат да се регистрират като търговци по Търговския закон, съответно да се облагат по ЗКПО.

За това, според КЧСИ би било справедливо и обосновано адвокатите, ЧСИ и нотариусите да имат 40 % нормативно признати разходи – като за тези с доходи от горско, ловно, рибно стопанство, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения на артисти и изпълнители. Доколкото адвокатите ще регистрират и еднолични адвокатски дружества, справедливо би било на ЧСИ и нотариусите също да бъде предоставен избор за данъчно облагане по реда на ЗДДФЛ по подобие на режима за земеделските производители . Те могат да избират между режим на признаване на 60 % нормативно признати разходи или да образуват данъчната основа по чл. 28 ЗДДФЛ, приложим за едноличните търговци. Справедливо ще е данъчната ставка да е 10 %, тъй като останалите свободни професи могат да се регистрират като търговци по ТЗ, това право се предоставя и на адвокатите с възможността за регистриране на еднолични адвоатски дружества. И предлагат съответни промени в ЗДДФЛ, които да станат с преходни разпоредби на Закона за адвокатурата.

Становище от Съвета на нотариусите няма.

Но се появи становище от Министерството на финансите, с резерви към проекта за едноличните адвокатски дружества.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.