Последни новини
Home / Законът / Екип от следователи разследва причините за смъртта на 16-годишното дете, убито от токов удар на столичен тротоар

Екип от следователи разследва причините за смъртта на 16-годишното дете, убито от токов удар на столичен тротоар

Defakto.bg

  Със заповед на градския прокурор на София е сформиран екип от следователи, който разследва  причината за смъртта на 16-годиното момче, което загина от токов удра в неделя, стъпвайки на върху шахта  на столичния булевард „Академик Иван Гешов“, съобщи прокуратурата.  По първоначални данни причината за инцидента е необезопасен проводник, захранващ павилион в двора на близката болница „Св. Иван Рилски“.

СГП започна разследване, което е още на етап събиране на документация и назначаване на експертизи.

Прокуратурата съобщава, че  се извършват разпити на множество свидетели, сред които и представители на институциите, имащи отношение към инцидента.  Вчера от СГП  оповестиха, че ще изискат документи от  институциите, които имат отношение по случая – Столична община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и търговеца, който е ползвал павилион в непосредствена близост до местопроизшествието.

Към днешна дата е установено, че от наличните в района пет преместваеми обекта, тип „павилион“, три са имали договорни отношения с Община „Триадица“ и два – с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.   За поставянето на павилионите в двора на болницата има сключен договор с лечебното заведение още през 2016 г., обявиха от районната община във вторник.  В разрешенията за поставяне на обекти на тротоара няма схеми за захранване с ток.    През 2018 г. е правен опит за премахването на павилионите, процедурата е върната в районната администрация  и  е останала незавършена. Не е ясно и как елекроразпределителното дружество ЧЕЗ е присъединило към мрежата си  въпросните обекти при толкова много нередности.

Огледът на местопроизшествието показва, че  откритият усукан проводник,  е захранвал павилион, ползван от търговско дружество с адресна регистрация в град  Варна, посочва държавното обвинение.

На този етап е установена и иззета е камера за видеонаблюдение, монтирана в района на местопроизшествието и обхващаща мястото на инцидента. Записите се преглеждат, сочи прокуратурата.

До момента всички институции отричат отговорност за кабела и шахтата, заради които загина момчето. В  понеделник бе спусната и  версията, че детето е загинало, защото обвуките му били мокри, когато стъпило върху шахтата. Подобна теза е меко казано абсурдна, защото няма как обувките на човек да са сухи по  заснежени улици през зимата.  Именно затова подобни съоръжения би следвало да са обезопасени, коментираха експерти.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.