Последни новини
Home / Законът / Задържани са близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн. лв.

Задържани са близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн. лв.

Defakto.bg

Задържано е огромно количество наркотици – близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн. лв. , съобщи  в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца.  България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението, допълва Гешев. 

По-късно окръжната прокуратура във Варна съобщи, че за пренасяне през границата на страната на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително към наказателна отговорност са привлечени двама мъже на 35 години и на 45 години. Досъдебното производство е по чл. 242, ал. 2 във връзка чл. 20 ал. 2 от НК. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари у нас е пристигнал контейнеровоз от Дубай, н акойто са се намирали 4 контейнера с 400 битумни ролки от иранска фирма. Крайна дестинация на товара е България. Получател е шуменска фирма, която е осъществявала търговска дейсност в Търговище. Собственикът на фирмата и служител на митническата служба в Търговище са задържани след спецакция.

Митничарите при проверката на пристанище Варна – Запад се усъмнили в маркировката на товара и започнали щателна проверка с рентген и куче.

При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Предполага се, че огромното количество дрога не е предназначено за българския пазар, а става въпрос за канал за трафик на наркотици.

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.