Последни новини
Home / Законът / За второ четене: Адвокатите или с тога, или с подобаващо облекло в съда

За второ четене: Адвокатите или с тога, или с подобаващо облекло в съда

Defakto.bg

Председателят на САК Ивайло Данов настоява общите събрания законодателно да се отложат за края на май и края на юни

Адвокатът е длъжен да влиза в съдебно заседание облечен в тога или по друг начин, подобаващ на професията – това записа за второ четене в Закона за адвокатурата правната комисия на НС. Проектът окончателно ще бъде гласуван в пленарна зала още утре.

Предложението задължителното носене на тоги да отпадне бе на Симеон Найденов от „Воля“, днес от Висшия адвокатски съвет предложиха и допълнителните корекции за подобаващото облекло. „Смятаме, че изискването за задължително носене на тоги създава неудобство, в Англия например вече само във висшите съдилища се носят тоги. Но смятаме, че в ЗА трябва да се въведе изрично правило – облечен в тога или по друг начин, подобаващ на авторитета на професията. Униформата като знак на професията е много важна“, изтъкна Валя Гигова от ВАдС. Председателят на Софийската колегия Ивайло Данов подкрепи и отпадането на задължителните тоги, и приличния външен вид. „В прагматичен аспект това е много важно, в ред съдилища има изисквания за тоги, което е нелепо“, каза Данов.

Ралица Негенцова, председател на ВАдС, добави: „Традицията е хубаво нещо, но когато има условия тя да бъде въвеждана. Получават се парадокси – или адвокатът лети от сграда в сграда с тогата или да я вади от едно пликче и да се получава пародия на тога. Една алтернатива, че  може с тога, но иначе с подобаващо облекло ще е подходящо“.

Единодушно, с 21 „за“ и без дебат депутатите от правната комисия окончателно одобриха възможността за регистриране на еднолични адвокатски дружества, както и отпадането на забраната адвокатите да са управители на търговски дружества и изпълнителни директори на АД.

Регистрацията на едноличното адвокатско дружество дава възможност на представителите на професията да преминат от режим на облагане като физически лица по ЗДДФЛ (с 25 % нормативно признати разходи) към този по Закона за корпоративното подоходно облагане.

За пандемията и общите събрания

Ивайло Данов

Ивайло Данов предложи нова промяна, за сроковете за провеждане на общите събрания в 27-те адвокатски колегии и за Общото събрание на адвокатурата, на което тази година ще се избират нови управителни органи.

За последно, със закона за извънредното положение бе предвидено отлагането на тези събрания с три месеца, то ест за края на април (по колегии) и края на май (общото на адвокатурата).

До края на април е удължено и действието на противоепидемичните мерки и срокът за провеждането на общите събрания по колегии е неизпълним. В тази обстановка те не могат да се проведат, включително да се направи избор на делегати за общото събрание на адвокатурата, затова е нужно удължаване с още един месец чрез закон, всяко друго решение би довело до последващо оспорване на изборните резултати, мотивира се Ивайло Данов. Алтернативно предложи ако не в Закона за адвокатурата, това да бъде направено чрез извънредния закон. Като удължаването на срока да е и за нотариусите, и за частните изпълнители.

Председателят на ВАдС Ралица Негенцова каза, че този състав на съвета в никакъв случай не иска неограничен мандат. „Имаме доверие, че законодателят ще предприеме необходимите мерки според обстановката в страната“. Валя Гигова заяви: „Обстановката е много динамична и не знаем какво ще се случи. Но, според мен, няма как да се отворят ресторантите, а да не провеждаме събрания на адвокатите. Ако нещата се усложнят, те явно няма да се проведат“.

Депутатите – засега – замълчаха.

А председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев обяви, че те не желаят ново законодателно отлагане на общото им събрание. Ако ситуацията не позволява, естествено, ще го отложим, каза Дичев. ЧСИ също ще избират ново ръководство.

За нормативно признатите разходи и избора на данъчен режим

Георги Дичев представи и техните предложения възможността за избор на данъчен режим да се разпостре и върху останалите две правни професии – частни изпълнители и нотариуси. Конкретно това да става по реда на ЗДДФЛ по подобие на предвиденото за земеделските производители – избор между 60 % нормативно признати разходи или по режима за еднолични търговци.

Тук от ВАдС бяха категорични – принципно приветстват възможността за избор на данъчен режим, който да касае всички правни професии, но този дебат няма как да стане чрез Закона за адвокатурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.