Последни новини
Home / Законът / Сливането на комисии, оглавени от „опозицията“ в Съдийската колегия, противопостави кадровиците

Сливането на комисии, оглавени от „опозицията“ в Съдийската колегия, противопостави кадровиците

Defakto.bg

То е злонамерено-преднамерено, проява на страхливост и малодушие, обвини Атанаска Дишева

Предложение на Боян Магдалинчев и Боян Новански за изменение на Правилата за работа на Съдийската колегия доведе до остри реплики на заседанието на колегията днес.

От дебата се разбра, че двамата вносители настояват за обединение на две от комисиите на СК – етичната и дисциплинарната. Едната е оглавявана от Олга Керелска, другата – от Атанаска Дишева, от „опозицията“ в Съдийската колегия, а и в Пленума на ВСС.

Стана ясно също, че Магдалинчев и Новански са предложили и друго обединяване – на КАК и Комисията по натовареността, но ще го оттеглят. Председатели на тези комисии са Красимир Шекерджиев и Даниела Марчева.

По правилата на работа на СК комисиите й са пет – Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), Комисия по професионална етика, Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“, Комисия „Съдебна администрация“ и Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.

Идеите за сливания са внесени в момент, в който Олга Керелска е в болнични, заради ковид, и писмено е настояла точката да не бъде разглеждана в нейно отсъствие. В крайна сметка се стигна до отлагане – с 12 „за“ и 1 „против“ (на Боян Магдалинчев).

Но преди това бяха разменени красноречиви доводи и обобщения.

Цветина Пашкунова обяви, че предложението е преждевременно, тъй като задължително трябва да бъде предшествано от промяна в Правилника за работата на ВСС, който е подзаконов нормативен акт от по-висок ранг. Това бе споделено и от Вероника Имова.

Драгомир Кояджиков се противопостави с аргумента, че с предложеното вливане на дисциплинарната комисия към етичната дейността на етичната комисия по никакъв начин не се променя, ще се промени само съставът й и ще се включат нови правомощия.

Атанаска Дишева възрази:  „Съществено се променят правомощията и предмета на дейност, няма защо да се крием зад думите. Злонамерено-преднамерено предложението е внесено по време, когато госпожа Керелска е карантирината поради Ковид и боледува. Това е детайлно известно на двамата вносители, които са говорили с нея миналата седмица. Проява на страхливост и малодушие в нейно отсъствие е да се използва тактика на изненада при липса на легитимна цел“. После настоя за обяснение с какво сливането ще направи работата по-ефективна.

Боян Новански отговори: „Ще си спестя квалификаците и историите, пожелавам здраве на г-жа Керелска. Аз и г-н Магдалинчев сме членове на Етичната комисия и знаем как се работи. Ще оттеглим частично предложението за обединяване на КАК с Комисията по натовареност“.

Даниела Марчева, на свой ред, поясни: „Когато влязоха в сила законовите промени за помощните атестационни комисии говорих с колегата Шекерджиев дали не е по-добре да се влеят КАК и комисията по натовареността. Целта е оптимизиране на дейността, това е било изцяло моето съображение. Но се случиха известни събития, които промениха възгледа ми. Когато видях внесена точката говорих с двамата вносители и им обясних, че им убягва, че проектът по реформа на съдебната карта приключи и оттук нататък всички последващи действия трябва да се предприемат от нашата комисия“.

Лозан Панов попита доколко сериозно е обмислено предложението на Магдалинчев и Новански, след като е „преосмислено“ четири дни след внасянето му.

Тук Драгомир Кояджиков обяви, че през цялата м.г. членовете на дисциплинарната комисия са разгледали общо 4 приети предложения за дисциплинарни производства, плюс две становища по наложени „забележки“. „Ако това не е хабене на ресурс, акво е? В етичната комисия пък други 5 човека с часове си губят времето и се превръщат в пощенска кутия да препращат сигнали на етичните комисии по места, а за трите си години съществуване са разгледали по същество само 2 предложения за несъвместимост!“, обяви кадровикът.

Дебатът явно ще продължи на следващо заседание.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.