Последни новини
Home / Законът / Ефикасно: Омбудсманът предлага продавачите на автомобили до края на 2017 г. да ги отписват в КАТ до края на 2023 г.

Ефикасно: Омбудсманът предлага продавачите на автомобили до края на 2017 г. да ги отписват в КАТ до края на 2023 г.

Defakto.bg

 

Старите  автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година да могат да се отписват от продавача в КАТ до края на 2023 година и то само с договора за покупко-продажбата. Това предлага в законопроект за промени в Закона за движението по пътищата омбудсманът Диана Ковачева.

Предложението й ще бъде обсъдено в сряда на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, съобщават от институцията.

Целта е да се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление.  Омбудсманът предлага продавачът на автомобила в срок до 31 декември 2023 година да може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършването на продажбата.

След предоставянето на документа, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система на КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността.

До тази промяна се стигна след като омбудсманът Ковачева сигнализира за множество жалби на български граждани, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай, за който алармира Диана Ковачева, е на млада бременна жена, която при завръщането си от Великобритания е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, защото според международната система тя се води собственик на автомобил, който е бил продаден от нея още през 2015 г., но според гръцките власти тя е извършил на престъпление.

About De Fakto

Проверете също

Следователка и адвокат са зам.-министрите на правосъдието в екипа “Стоилов”

Тръгват проверки в Агенцията по вписванията и в дирекцията за българското гражданство Следователката от НСлС …

КПКОНПИ обяви (по запитване на медии) как дисциплинарно е уволнила сегашната шефка на кабинета на Рашков

Информация за Елена Фичерова-Караиванова, в момента началник на политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.