Последни новини
Home / Законът / Исторически успех на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ на най-голямото в света състезание по медиация

Исторически успех на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ на най-голямото в света състезание по медиация

Defakto.bg

 

Второ място за Софийския университет „Св. Климент Охридски“  на най-големия форум в света по медиация и преговори – състезанието по медиация на Международната търговска камара в Париж, стана ясно през седмицата.

В съревнование с 48 отбора от цял свят отборът по международна търговска медиация на СУ „Климент Охридски“ постигна престижното второ място след оспорван финал с Университета Оукланд, Нова Зеландия.  Българският отбор беше единственият, който представлява континентална Европа в решителната елиминационна фаза на състезанието – единствено отбора на СУ от Европа се класира в първите четири отбора от всички 48. 

На тази фаза българите са и единствените, които не говорят английски като роден, което прави постижението им още по-голямо, отбеляза адвокат Дима Александрова.

От 5 ти до 11 ти февруари 2021 г. се проведе 16-тото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition. За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави.

България беше представена на форума за поредна година от отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет с треньор е Дима Александрова, медиатор и адвокат от САК.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат ролята на преговарящи страни по търговски спор. Сесиите се медиират и съдийстват от опитни и утвърдени медиатори от цял свят.  От студентите се очаква да прилагат преговорни и медиационни техники, с които да постигнат взаимополезно решение на търговския спор помежду си.

Българският отбор първо успя да се наложи на опонентите си успешно и в четирите сесии на предварителните кръгове на състезанието, за да стигне до елиминационните кръгове, в които участват само 4те най-добре представили се отбора от всички 48. На предварителните кръгове СУ игра с отборите на Университета в Ухан, Китай, Правно училище Ръджърс,

САЩ, Университета Есприто Санто, Бразилия, както и Университета Гаджаш Мада, Индонезия.

На полуфинал българският отбор се изправи срещу отбора на Правно училище Бруклин, САЩ, като спечели безапелационно и се класира на финал. На 11.02.2021 г. се състоя оспорван финал между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета на Оукланд, Нова Зеландия, като резултатът е престижното второ място. Това класиране представлява най-големият успех на български отбор досега на форума в историята на почти десетилетното българско присъствие на състезанието. Второто място е един от най-големите успехи на подобен форум на Софийския университет и на България като цяло. Успехът е потвърждение на добрите практики, създадени от Сдружението за международни състезания по право в подготовката и подкрепата на български студенти в техните международни начинания.

Отборът благодари на деканското ръководство на Юридическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, както и на Висшия адвокатски съвет за оказаната подкрепа.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.