Последни новини
Home / Законът / Управляващите не допуснаха Фандъкова и Борисов да отговорят в НС за инцидента с починалото дете от токов удар

Управляващите не допуснаха Фандъкова и Борисов да отговорят в НС за инцидента с починалото дете от токов удар

Defakto.bg

Социалистите поискаха оставката на столичния кмет

Мнозинството отхвърли и ветото на президента за специалния прокурор

Началото на парламентарния ден в сряда  премина в напразни опити на лявата опозиция в зала да  бъдат изслушани премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова за трагичния инцидент с  починалото след от токов удар дете на тротоар в София.

Мнозинството отхвърли искането на БСП.  Първоначално Караянчева изобщо отказа да подложи на гласуване предложението.  Депутатът от БСП Христо Проданов (БСП) попита: „Какво трябва да стане в тази държава, има ли сила в тази държава – в парламентарната република, която може да докара тук министър-председателя, за да даде обяснения за безобразията, които се случват?”.

Караянчева незабавно му прекъсна микрофона.   Накрая се смили:  „Само и само да спре дебата, ще подложа на гласуване предложението„,  каза тя. „Да изкажем съболезнования на семейството и да е не правим евтин пиар от една детска смърт„,  гласеше предложението на председателката.  Каза също, че  отговорите ще дойдат от компетентните органи.

Според Таско Еременков от БСП, случаят е показателен за разрушена държавност. Въпросът не е за  наказателната,  а за политическа отговорност, каза той и  напомни,  че над 10 г. столицата се управлява от Борисов и Фандъкова.

Иван Ченчев (БСП)  коментира, че оголеният кабел е олицетворение на озъбеното лице на управлението – досега няма нито една институция, която да даде отговор на това безумие, каза той.

В подкрепа на Караянчева се изказа депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Съболезнования на роднините на това детенце. Никой не е искал да го убие, случило се е“.   Напоследък за срутването Бойко Борисов е виновен, за развалянето на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити тайфунът Бойко Борисов е виновен, възмути се Рашидов. Това е вече извращение от тази зала – да правите политика от смъртта на едно детенце,  гласеше гнева на  Рашидов.

Било извращение! Извращение е начинът, по който живеят българите в това управление! Това е важен въпрос – от вчера всички българи прескачат шахтите!”, реагира соцдепутатът Филип Попов.  А Христо Проданов добави: „Сигурността на гражданите, на средата, която ни заобикаля, е изцяло политически въпрос. И точно защото е политически въпрос, ние искаме да дойде най-големият политик от ГЕРБ, който е председател на партията. Ако беше криминален или друг, щяхме да ви накараме да поканите тука Мата Хари.”

Знаем кой разрешава павилионите в София и затова искаме да чуем Фандъкова“, настоя  Георги Свиленски.   Той изрази мнението, че за това трябва да отговаря лидерът на ГЕРБ, тъй като имало информация, че захранваните от кабела обекти са на общински съветник от партията.  Напомни, че премиерът е длъжен да уважава  НС, което посещава само когато му е удобно, заключи депутатът.

Накрая БСП поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради некомпетентност и корупция.

Отхвърлиха ветото върху специалиня прокурор

След  бурното начало на заседанието,  очаквано и въпреки  отрицателните становища на юридческата общност, Висшия съдебен съвет, прокуратурата и експерти у нас и от  Европейски институции, управляващите отхвърлиха ветото на  президента Румен Радев върху  специалния прокурор, който трябва да разследва Главния.  Решението бе взето със 125 гласа „за“ (на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля), 77 „против“ (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (и тримата от ДПС).

Депутатът Крум Зарков коментира: „Така и не разбрахте какво искате и как да направите. Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятия от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели“, заяви Зарков.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов за пореден път защити закона –  законодателните промени от последните години били превърнали прокуратурата в „независима и децентрализирана“ служба.

По-късно Румен Радев коментира отхвърленото вето като заяви, че тази фигура е  временно решение, обявено под натиска на някаква конюнктура, и няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права.

Предстои законът да бъде обнародван в Държавен вестник. Така пътят към Конституционния съд вече ще бъде открит.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.