Последни новини
Home / Законът / Съдът прекрати 23 жалби на „Атака“ и „Обединени патриоти“ срещу решения на ЦИК за съставите на РИК

Съдът прекрати 23 жалби на „Атака“ и „Обединени патриоти“ срещу решения на ЦИК за съставите на РИК

Defakto.bg

Върховният административен съд прекрати общо 23 дела, образувани по жалби на политическа партия Атака, както и на Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, подадена чрез упълномощен адвокат Д. Стоянов, против решения на ЦИК за определяне състава на общо 24 районни избирателни комисии (РИК) в страната.
Като причина за  прекратяването съдът сочи, че  жалбите са процесуално недопустими, тъй като решенията на ЦИК касаят коалицията от партии „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО”, а не партията – жалбоподател, в качеството му наперсонифициран субект на процедурата по чл. 60 от Изборния кодекс.

Както ВАС вече се е произнесъл, след като член на коалиционна организация не е пряк адресат на обжалвания акт, той няма законово защитен правен интерес от обжалване, тъй като липсват данни за неблагоприятно засягане върху правната сфера на партията, като отделен участник в коалицията. В случая няма данни за нарушаване, ограничаване на субективни права или създаване на нови субективни права или задължения на индивидуалния участник в коалицията.
ПП „Атака“ не участва самостоятелно, като политическа партия, в правоотношението с ЦИК при определяне състава на РИК.

Липсата на законово защитен правен интерес от обжалване обуславя процесуална недопустимост на тези жалби на основание чл.159, т.4 АПК, поради което жалбите следва да бъдат оставени без разглеждане и производствата по тях прекратени.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.