Последни новини
Home / Законът / До 8 години затвор за „Фирмата“, подготвяла убийства на прокурори

До 8 години затвор за „Фирмата“, подготвяла убийства на прокурори

Defakto.bg

Наказания до 8 г. „лишаване от свобода“ наложи Специализираният съд на 7 участници в наркогрупата, подготвяла убийства на прокурори и разследващи полицаи. Това лаконично съобщиха от Специализирана прокуратура.

Очевидно става дума за делото срещу сина на Йосиф Йосифов, Йосиф Иванов, сочен от прокуратурата като организатор на ОПГ.

И така, съобщението от днес:

„Наказания от по 8 и 4 години „лишаване от свобода“ постанови на 17 февруари 2021 г. Специализираният наказателен съд на И.Й. и П.С. за ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици на територията на гр. София, наречена „Фирмата“, както и за приготовление на убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи.

Съдът постанови пет години „лишаване от свобода“ на подсъдимия по същото дело С.Г. затова, че подбудил ръководителите на групата И.Й. и П.С. да организират покушенията. Поръчката била възложена от С.Г. от затвора, където изтърпявал наказание за друго престъпление.

На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. „лишаване от свобода“, а на други двама – по 4 г.

Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 г. „лишаване от свобода“.

Събраните от прокуратурата доказателства по делото сочат, че И.Й. и П.С. организирали престъпната група в началото на 2018 г. Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван, определяли ръководителите.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя И.Й, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан „лъвове“, хероинът – „кафе“, екстазито – „копчета“ или „бонбони“, марихуаната – „коприва“ или „долари“, амфетаминът – „алфа ромео“, „камък“ или „сиренце“ и пр.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност – прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г., по поръчение на С.Г., ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели И.Й. и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.

Припомняме, че отново по поръчение на С.Г., през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница „Св. Анна” проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези си деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.

Присъдите на Специализирания наказателен съд на седмината участници в ръководената от И.Й. и П.С. престъпната група не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.